Conclusie Reu vs Teef

04 juni 2018 15:21

Een tijdje geleden hebben we de vraag voorgelegd of er een voorkeur is voor een reu of een teef en de reden waarom. Daar zijn heel veel reacties op gekomen en bedankt daarvoor.

Er zat natuurlijk een reden achter deze vraag en dat is dat wij op basis van de plaatsingen zien dat er meer teefjes dan reuen worden geadopteerd. Ook in de shelters ervaren ze dit, want er zitten meer reuen dan teefjes en de reuen blijven ook over het algemeen langer zitten. Komt daar dan nog bij dat de reu zwart of overwegend (donker) brindle is, dan is de kans op adoptie nog kleiner. Vandaar dus onze nieuwsgierigheid naar jullie voorkeur en/of beweegredenen voor welk geslacht.

Wat ons allereerst opviel is dat het merendeel van de mensen die gereageerd heeft, voorkeur heeft voor een reu. Wellicht durfden niet alle mensen, die een voorkeur voor teefjes hebben, te reageren, maar onze vraag was zeker niet bedoeld om mensen op hun keuze te veroordelen. Onze vraag was bedoeld om te kijken of er redenen voor geen reu zijn die we kunnen weerleggen. Laten we voorop stellen dat iedere hond een individu is en ze dus allemaal hun eigen karakter hebben, net als mensen. Er zijn hele stoere honden en totaal niet stoere honden met nog een heel scala aan gradaties daartussen. In basis zijn onze windhonden van nature niet super stoer en dat is ook waarom de meeste mensen meerdere honden hebben, naast dat de honden natuurlijk in huis vaak heel rustig zijn.

We zullen proberen om wat nader in te gaan op redenen om geen reu te nemen.

Waar we natuurlijk (letterlijk) niet omheen kunnen is dat er een bewijs van mannelijkheid is... die zit er nu eenmaal en krijg je er bij. Niet alle bewijs is nog aanwezig, maar een reu is een reu. Alle honden kunnen markeren, maar het is van nature wel iets wat reuen meer doen. Ze inspecteren iedere grasspriet en elke boom om er achter te komen wie er geweest is en of er even "geconverseerd" moet worden. Dat hoort nu eenmaal bij ze, maar door castratie is dit gedrag vaak al wat minder en bij sommige reuen veel minder. En reuen die nog wel heel veel snuffelen zullen over het algemeen minder vaak markeren. Buiten is ook veel meer te vertellen dan binnen, want buiten lopen al die andere honden. Bij de meeste reuen zie je dus wel invloed van de castratie. Zelfs bij onzekere honden kan het goed zijn om te castreren om zodoende de onrust van de hormoonhuishouding weg te halen.

Nu kan het zeker wel zijn dat reuen bij binnenkomst in hun nieuwe thuis (en soms zelfs nog bij het meegaan op visite of iets dergelijks) ook (willen) markeren. Belangrijk is om in alle rust dit gedrag  meteen te corrigeren en in het begin vaker naar buiten te gaan, zodat de hond sneller door heeft wat de bedoeling is. Hun verleden speelt ook een rol hierin. Een makkelijk hulpmiddel kan een "plasband" zijn. Die kun je (online) kopen, zelf maken als je handig bent met een naaimachine of nog makkelijker....een sjaal ombinden. De bedoeling is dat het bewijs van mannelijkheid tegen de buik wordt gedrukt (niet te strak) en daardoor de neiging tot plassen zal tegengaan. Niet iedere reu reageert even snel op correcties en/of hulpmiddelen, maar wij horen veelal dat ze het met een week wel snappen. Een bench kan ook wel helpen, zolang de hond er maar niet dag en nacht in zit.

Je kunt veel reuen zelfs wel leren dat er bijvoorbeeld niet in eigen tuin mag worden geplast of op straat pas aan het einde van de straat mag worden geplast en niet tegen de tuinafzetting van jezelf of de buren. Echt waar!

Een reden om voor teefjes te kiezen die ook werd genoemd, is dat reuen achter loopse teven aan gaan.. gecastreerd of niet. Wellicht zullen er honden zijn die dat doen, ook gecastreerde reuen, maar niet iets wat wij herkennen en ook nog niet eerder gehoord hebben als het gaat om onze windhonden. Aangezien het met onze windhonden toch altijd oppassen is met los lopen gezien hun jachtinstinct en mogelijk vluchtgedrag, is dat ook het achter de dames aan gaan makkelijker onder controle te houden als dat nodig blijkt.

Meestal zijn de reuen wat groter en daarmee vaak ook wat sterker dan de teefjes. Dat is iets om rekening mee te houden als je met meerdere honden loopt of lichamelijk misschien toch een beperking hebt om bijvoorbeeld trekken aan de riem op te kunnen vangen. Maar ook de dames zien we in best groot formaat en ook zij kunnen heel hard trekken als ze ergens enthousiast over worden, zoals een andere hond, een kat of een konijn. Heb je zelf minder kracht, dan is het ook goed om te overwegen om een wat oudere hond te nemen.

Het zoeken van een conflict is ook wel genoemd. Meestal is de combinatie reu-teef de beste, maar door de zachte natuur van onze windhonden zie je veel mensen met meerdere honden in meerdere combinaties, waaronder ook meerdere of alleen maar reuen. Reuen zullen zich misschien wat sneller even stoer gedragen, maar echte hevige conflicten horen wij zelden. Heb je teefjes die het niet met elkaar kunnen vinden, dan zijn de problemen vaak veel groter. Ten alle tijden is het goed om het gedrag van je hond goed te lezen en te kijken welke houding hij/zij aanneemt t.o.v. een andere hond. Heel veel wordt vaak met lichaamstaal al onderling uitgesproken en soms met een gauw en een snauw. We moeten niet het "sneppen" vergeten dat veel van onze windhonden hebben en daarbij maakt het vaak niet uit of het een reu of een teefje is. Wat wel is, is dat de teefjes wat sneller kunnen snauwen naar andere honden, want al dat gesnuffel onder je staart.... niet leuk. Die dames kunnen echt best kattenkoppen zijn.

We hebben ook van best veel mensen gelezen dat ze juist reuen zachter en aanhankelijker vinden dan teefjes, meerdere mensen die meerdere reuen hebben en waar het prima gaat. Onder onze GINN-ers zien we ook diverse samenstellingen en horen we heel veel positieve dingen over de reuen. Onze opvanggezinnen hebben wel eens te maken met een reu die wat begeleiding nodig heeft met zindelijk worden, maar zij bevestigen dat het markeren in huis prima af te leren is.

Nogmaals... iedere hond heeft zijn/haar karakter en daarnaast verdienen ze allemaal een liefdevol thuis. Maar we hopen dat er meer mensen toch eens overwegen om een reu te adopteren, want ze zijn echt ook ontzettend leuk, lief, mooi en aanhankelijk. Sommige reuen zijn ronduit watjes.

We hebben natuurlijk ook in onze opvanggezinnen reuen zitten plus een aantal langzitters in de asielen, die nog met smart een Gouden Mandje zoeken, dus bekijkt u vooral ook even de foto's.

 

Reageer!

GINN behoudt zich het recht voor om ongepaste reacties aan te passen of te verwijderen. Anonieme reacties worden niet geplaatst.

Ongeveer één jaar geleden geplaatst door J.Swensen

Ik heb twee kleine Podenco’s, een teefje en een reutje. Het teefje had 3 dagen in een pleeggezin gezeten en was van dag een zindelijk. Het reutje was heel moeilijk zindelijk te krijgen. Hij is nu 2,5 jaar bij ons, maar het heeft me twee jaar gekost om hem zindelijk te krijgen. Ik heb vaak gewanhoopt. Voor de nacht krijgt hij nog een plasband om, maar dat is meer voor mijn eigen gemoedsrust. Hij is nu gewoon zindelijk.