Roos & Marjon's Blog - 3

30 april 2020 08:27

Marjon van der Burgt heeft al vele columns geschreven voor de Greyzette, vergezeld van prachtige foto's en films van haar dochter Roos. Zij zetten dit nu voort op onze website, omdat we dan meer mensen kunnen laten genieten van de heerlijke verhalen en schitterend beeldmateriaal. Hier de derde blog:

Met vier galgo's in corona tijd

Sinds onze blog in januari is er veel veranderd. Wie had ooit kunnen vermoeden dat de wereld op slot zou gaan en ons leven zo ingrijpend zou veranderen. Alles ging “on hold” en even was ik bang dat we in quarantaine moesten. Hoe gingen we dat dan doen met onze windhonden? We hebben een energieke roedel bestaande uit vier Spaanse galgo's die regelmatig moeten rennen, alhoewel ze ook heerlijk kunnen bankhangen en relaxen als grote katten in huis. We hebben een kleine tuin en meestal gaan we vroeg in de ochtend met ze rennen op het strand, waarna ze dan de rest van de dag rustig zijn. Een paar korte wandelingen in de buurt later op de dag, is dan voldoende.

Wat ben ik blij dat we in Nederland wonen want we mogen met onze honden naar buiten en met dat mooie weer de afgelopen weken was dat geen straf. Regelmatig kunnen we nog naar het strand afgewisseld met wat langere rondes in onze woonplaats. En hoewel het leven met corona drastisch veranderd is, gaat het leven van de honden “gewoon” door. Zij houden van een vaste structuur en dat biedt ons ook een structuur in de dag, naast het thuiswerken en minder werken. Ook de natuur gaat gewoon door alsof er nooit zoiets als corona heeft bestaan: volle bloesem in de bomen, al dat frisse groen, prachtig blauwe luchten zonder vliegtuigstrepen, jonge eendjes, zingende vogels. Wat is het ineens een stuk stiller zonder de veel overvliegende vliegtuigen en het drukke verkeer. Mensen moeten op anderhalve meter afstand blijven, wat overigens gunstig voor onze galgo's is met hun achtergrond van toch niet zo leuke ervaringen met mensen in Spanje. Gaspar is een mensenvriend, Seda is niet bang meer, maar de andere twee zijn nog steeds wat schuw bij vreemde mensen.

Nu we meer thuis moeten blijven, besef ik des te meer hoe heerlijk het is om vier van die lieve galgo's om je heen te hebben. Met elkaar een filmpje of serie kijken in de avond op de bank met vier honden tegen ons aan, kop op schoot en bankhangen met zijn allen. Zo gezellig en vooral ontspannend! De verzorging gaat gewoon door, corona of niet en meer spelletjes in huis of de tuin doen, zorgt er ook voor dat ze lekker moe worden en voldaan in hun mand gaan. Ze zijn gek op hun snack en Seda maakt dan hoge sprongen. Inmiddels hebben ze zo hun vaste gewoontes ontwikkeld. Als we zitten te eten, komen Roky, Seda en Gaspar standaard schooien. Dochter Roos heeft ze “netjes leren schooien” want inmiddels weten ze dat als ze afgaan of blijven zitten ze een beloning krijgen. Roos heeft ze dat geleerd door heel consequent te zijn en galgo's zijn slimme honden, leren snel. Seda kan namelijk heel dwingend zijn door te gaan blaffen en met haar poot aan je te gaan krabben of aan andere dingen in haar buurt te krabben zoals de stoelen, tafelpoot of keukenkast. Gaspar heeft ook de neiging tot blaffen en naar eten te zoeken bij het aanrecht in de keuken. Razendsnel weet hij iets te pakken en voor je het weet is je broodje weg. Vier van die windhonden brengt veel gezelligheid in huis waardoor het voor ons geen straf is om meer thuis te moeten blijven. Dat komt mede doordat de honden zo enorm veranderd zijn sinds ze uit Spanje hier zijn. Sally was zo'n bange hond en als ik zie hoe ontspannen en happy ze nu is bij ons, geeft dat heel veel voldoening. En nog steeds verandert ze. Ze is heel knuffelig geworden en door met haar krachtige voorpoot tegen je aan te drukken maakt ze kenbaar dat ze geaaid wil worden. Ze heeft high five van Roos geleerd en ze ligt graag tussen de honden in. Ze drukt zich er vaak gewoon tussen, door gegrom van de andere honden laat ze zich niet tegen houden. Roky schrikt niet meer van harde geluiden en durft sinds kort heerlijk ontspannen te zonnebaden in de tuin.

Seda met haar o zo magere lijfje, uitgehongerd, blaffend en grommend naar andere mensen op straat. In huis blaffen en grommen als er iemand voor ons huis liep, springen op het aanrecht om eten te stelen en als er iets op de grond viel, sprong ze achter de verwarming in de gordijnen. Je kon niet aan haar lijfje komen, haar pootjes waren verboden terrein en haar kop aaien mocht al helemaal niet. Nu “vraagt” ze zelf om geaaid te worden en is daar zeer doortastend in. Ze legt haar kop op je schoot en duwt tegen je hand aan en je mag vooral niet stoppen. Als Roos op de bank zit moet en zal ze stijf tegen haar aan gaan liggen als een klein rolmopsje. Het is een vrolijk meisje geworden en voelt zich heel vrij bij ons in huis. Verbazingwekkend is het om te zien hoe deze honden zo kunnen veranderen in een veilige omgeving en blijven veranderen en zulke leuke gewoontes ontwikkelen. Geen galgo is hetzelfde!

Nu in coronatijd hebben we weer eens wat oude beelden van de honden kunnen bekijken en heeft Roos daar nog wat van in de filmpjes verwerkt. Veel lees- en kijkplezier in deze bijzondere tijd. Hou vol!

Marjon van der Burgt 

 

Reageer!

GINN behoudt zich het recht voor om ongepaste reacties aan te passen of te verwijderen. Anonieme reacties worden niet geplaatst.

9 maanden geleden geplaatst door Tina - Webmaster GINN

Heel leuk om te lezen hoe jullie thuis de corona-tijd doorkomen. Leuk om jullie ook allemaal in de films te zien en het dagelijkse leven in huis van de galgo's te zien. Top!

9 maanden geleden geplaatst door Jetteke

Deze roedel oogt wel héél tevreden :-) Bijzonder leuk om te lezen weer, dank je wel!!

9 maanden geleden geplaatst door Ineke van Dongen

Wat is dit prachtig om te zien en te lezen. Zeker nu in deze onzekere tijden.
Prachtig, dikke knuffel voor al deze lieverds. xxx