VEILIGHEID!

16 februari 2018 12:24

Wie Facebook heeft, ziet het vast dagelijks voorbij komen, anderen zien het op websites of horen het via via: Er is een hond ontsnapt! Sommige honden zijn snel weer thuis omdat ze zelf terugkomen naar huis of de plek van ontsnappen, via het asiel of via iemand die de hond gevonden heeft en dat laat weten op verschillende manieren. Maar er zijn ook veel ontsnappingen die langer duren en ook ontsnappingen die niet goed aflopen voor de hond. Je dier kwijtraken is al erg, maar deze overleden terugvinden of nooit meer vinden is nog erger.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat klopt. Toch is er veel mogelijk om een ontsnapping te voorkomen en uiteraard richten wij ons daarbij op de honden die wij plaatsen, die dus vooral uit Spanje en Ierland komen. Het beste is om er vanuit te gaan dat deze honden nog nooit in huis hebben geleefd en hun leven zich heeft afgespeeld in een hele andere omgeving met andere prikkels. Denk aan kennels, schuren, bunkers, aan touwen/kettingen, in shelters of zwervend. Bijna alles waar ze mee te maken krijgen zodra ze naar Nederland komen, is nieuw en kan stress, angst en vluchtgedrag oproepen.

Het begint met de reis die vaak lang is en de aankomst in een totaal vreemde omgeving, met allemaal onbekende mensen en honden. Mensen die het liefst de hond meteen willen omarmen en knuffelen, maar die hond kent dat waarschijnlijk niet en weet niet dat zijn/haar nieuwe eigenaar wel liefdevol is. Dan moet er ook nog eens een halsband gepast, een tuigje, een jasje en misschien wel een veelvoud hiervan. Allemaal heel eng voor een hond. Een hond kan bij aankomst minder bang of juist banger blijken dan gezien is in de shelter, aangezien de hond alle nieuwe prikkels moet verwerken.

Omdat de hond overweldigd is en niet zo denkt als mensen, is het belangrijk dat wij mensen ons proberen in de hond te verplaatsen en beslissingen nemen die de hond veiligheid bieden. De hond is niet zielig meer op het moment dat hij/zij hier aankomt, maar dat weet de hond niet en die zal reageren vanuit instinct en de veelal slechte ervaringen in het leven.

De hond in veiligheid houden kan met vrij simpele dingen, maar moet ook zeker niet onderschat worden. Het vraagt van de nieuwe eigenaar een grote mate van alertheid op grote en kleine dingen. Te beginnen met een goed passende halsband: deze mag niet over de kop kunnen schieten als de hond achteruit loop of trekt. Als tweede een goed passend veiligheidstuig met een band achter de borstkas/om de taille. De meeste tuigen hebben een alleen band achter de voorpoten om de borstkas, maar daar kan de hond achteruit uitstappen. Zowel aan de halsband als aan het tuig doe je een riem. De riem aan de halsband kun je in je hand houden met de lus om de pols. De riem van het tuig maak je vast aan/om je eigen lijf. Dit kan met een heupgordel, of een lijn die speciaal gemaakt kan worden bij Ronda's Shop en een zogenaamde politielijn die verstelbaar is. https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/rondasshop/a-46660206/lijnen/extra-lange-multifunctionele-veiligheidslijn-tube-line-275-cm/

Mocht de hond willen vluchten of gekke sprongen gaan maken bij schrikken, dan zit de hond veilig vast. Al zou de riem uit je hand schieten, dan zit de hond nog vast aan je lijf. Dit geldt ook voor het gebruik van een rolliijn (flexilijn). Wij raden het gebruik van dit soort lijnen sterk af, maar mocht je die toch willen gebruiken neem er dan in ieder geval 1 met een lint en niet met een koord, neem een stevige en zorg ervoor dat het handvat niet uit je handen kan vallen. Een groot (haar)elastiek of een lus van een riem die aan je lijf zit, kan voorkomen dat het handvat op de grond klettert en de hond er uit schrik vandoor gaat. Door het stuiteren van het handvat achter hem aan zal de hond in paniek blijven rennen met alle gevolgen van dien.

Een extra hulpmiddel is een GPS tracker die je aan de halsband of het tuig van de hond kunt vastmaken. Deze GPS trackers kunnen via je telefoon aangeven waar de hond zich bevindt als deze weggelopen is. Er zijn diverse soorten GPS trackers, dus je er even in verdiepen kan helpen om een keuze te maken en uiteraard kan GINN adviseren. GINN heeft trackers te koop bij het ophalen van de hond. De tracker moet natuurlijk opgeladen worden en het beste is om dat gedurende de nacht te doen, zodat deze overdag met uitlaten en activiteit in huis werkzaam is.

Naast al deze middelen om te zorgen voor zoveel mogelijk veiligheid voor de hond is het goed om aan nog wat andere zaken te denken, zoals in huis en tuin. Voordeur op slot, zorg dat de hond niet in de gang is als je de voordeur open moet doen (maak sluizen), dit zelfde ook bij de achterdeur en de toegang naar de tuin. Houdt de hond even aan de lijn als een buitendeur veel open en dicht moet of zet hem/haar even in een aparte ruimte waar de hond op zijn/haar gemak is. Laat de verantwoording voor al deze dingen niet over aan te jonge kinderen, maar blijf als volwassene de controle houden.

Bedenk dat alle geluiden in huis nieuw en dus mogelijk eng zijn voor de hond: de bel, een slaande klok, de vaatwasser, de wasmachine, de stofzuiger, klussen in huis, het toilet doortrekken, een deur die dichtvalt, kinderen die aan het spelen zijn. Maar ook visite kan heel eng zijn. Laat iedereen in huis respect hebben voor de hond en het contact vanuit de hond komen. Geen welkomstfeestje voor de nieuwe huisgenoot, beter zelfs de eerste periode van weken geen visite. Laat mensen zich niet opdringen aan de hond, niet over de hond heen gaan hangen, met rust laten als hij in de mand ligt.

Als de hond mee moet in de auto, dan meteen in de auto vastzetten met riem, of iemand die in de auto zit kan eerst de riem aanpakken. Zo ook met de hond uit de auto halen: pas het portier openen als de hond wordt vastgehouden of met riem zit gezekerd. De riemen goed vastpakken en liefst meteen 1 riem aan je lijf vastmaken.

En dan natuurlijk nog het loslaten van de hond. Een hele bange hond in het begin beter zelfs niet los in de tuin. Blijf ook zelf in de tuin als de hond losgaat en laat niet iemand erbij waar de hond bang voor is.

Wacht met buitenshuis loslaten totdat je merkt dat de hond een band met je heeft, aandacht voor je heeft en zich op zijn/haar gemak voelt bij andere honden en mensen.  Uiteraard beginnen met los laten lopen op een omheind terrein waar het niet te druk is op dat moment. Houdt het de eerste keren ook kort: beter even 3 x 3 minuten los, dan meteen een half uur. Als de hond goed reageert op andere honden, dan het beste zorgen voor een speelmaatje erbij.

De hond kan van iets schrikken en er vandoor gaan, maar onderschat ook het jachtinstinct van de windhonden niet. Een kat, een konijn, een haas of een ree: allemaal redenen voor een (wind)hond om daar achteraan te gaan als ze de kans krijgen. Veel honden kunnen daarom ook echt niet los in een bos en zelfs op omheinde velden is het opletten, want een hek van 1.20 hoog is een makkelijke sprong voor een wat grotere hond.

Deze uitleg krijgen adoptanten tijdens de adoptieprocedure, maar we willen graag nogmaals benadrukken om er niet te makkelijk over te denken. Sommige honden lijken niet of minder angstig, maar "sluiten" zich een beetje af voor de situatie, waardoor de angst minder duidelijk zichtbaar is. Druppelen uit de neus kan dan soms wel zichtbaar zijn en is een teken van stress.

Neem alsjeblieft de adviezen serieus en bedenk dat je beter € 100 kunt investeren in een halsband, riem, tuig en tracker, dan alle stress bij de hond en jezelf als de hond ontsnapt.

Carin van der Meulen

 

Reageer!

GINN behoudt zich het recht voor om ongepaste reacties aan te passen of te verwijderen. Anonieme reacties worden niet geplaatst.

10 maanden geleden geplaatst door Tania Ekkerink

Een perfecte uitleg!
Nu hopen dat er gehoor aan wordt gegeven!