Informatie » Adoptieprocedure en voorwaarden

Adoptieprocedure en voorwaarden

Hoe adopteer ik een hond?

Zoals u ongetwijfeld begrepen zult hebben, bestaat er de mogelijkheid om een Greyhound of Galgo te adopteren via Stichting Greyhounds in Nood Nederland. Uiteraard gaan wij uiterst zorgvuldig om met de selectieprocedure: er moet koste wat kost voorkomen worden dat een hond, die natuurlijk al het een en ander heeft meegemaakt in zijn of haar leven, opnieuw te maken zou krijgen met traumatische ervaringen. Ook willen we voorkomen dat iemand niet weet waar hij aan begint als hij een hond adopteert. Dit is zowel voor mens als dier belangrijk, vandaar ons adoptiebeleid. 

Honden die in aanmerking komen voor adoptie worden medisch onderzocht, ontwormd, gechipt, ingeënt en gecastreerd/gesteriliseerd en getest op Mediterrane ziekte's.

U haalt bij een adoptie, zoals u natuurlijk wel weet, een hond met een verleden in huis. Rust, liefde, geduld en aandacht is waar uw hond dan ook behoefte aan heeft. De Greyhounds en Galgo's kennen alleen maar de renbaan met hun kille hokken, of als zij zijn gebruikt voor de jacht, of het stropen: een donkere schuur. Weinig aandacht, een armzalige verzorging, slechte voeding en een vaak liefdeloze, grove behandeling is wat zij gewend zijn. Genegenheid, aandacht en een knuffel zijn dus totaal nieuwe ervaringen voor deze honden. Greyhounds en Galgo's hebben behoorlijk wat beweging nodig en genieten er zeer van om in een veilige, omheinde omgeving rond te rennen, maar ze kunnen ook uiterst lui zijn en absoluut tevreden met enkele fijne wandelingen. Uitlaten dient 4x per dag te gebeuren, al hoeven niet alle wandelingen even lang te zijn.

Gelukkig hebben Greyhounds en Galgo's een lief, rustig en zacht karakter en hebben zij door hun toch wel flegmatieke aard redelijk snel het vertrouwen in de mens terug. Zij hechten zich snel aan hun nieuwe eigenaar. Blaffen zelden en trekken niet aan de riem. U dient echter zeer zorgvuldig te overwegen of u de hond los laat lopen. Volgens de Nederlandse wet (Flora en Fauna, artikel 16, lid 3) is "een ieder verplicht te verhinderen dat een dier dat hem toebehoort of onder zijn toezicht staat, in het veld dieren opspoort, doodt, verwondt, vangt of bemachtigt". Een windhond is hier zeer wel toe in staat, daarom raadt GINN af om, i.v.m. niet ondenkbeeldige ongelukken en de gevolgen daarvan, uw windhond los te laten, behalve op daarvoor geschikte, dus veilige plaatsen. Tevens dient u bij honden met een groot jachtinstinct op te passen met katten, kleine hondjes en konijnen, hoewel dat niet betekent dat ze per definitie niet samen gehouden kunnen worden met de genoemde dieren.

Als u interesse heeft, kunt u via "contact" in de knoppenbalk rechtsboven de adoptieconsulent van uw provincie vinden. Via de adoptieconsulent kunt u alles te weten komen over de stichting, de honden en de adoptieprocedure. Nadat u alle gewenste informatie heeft ingewonnen, krijgt u de tijd om er over na te denken. Het is immers een behoorlijke stap om over te gaan tot adoptie en het in huis halen van een hond. Mocht het contact tussen u en de consulent leiden tot de beslissing om tot adoptie over te gaan, dan zal de adoptieprocedure gestart worden (intake en daarna huisbezoek). Hoe deze procedure verloopt, zal de consulent u uitleggen. De kennismaking tussen de aangekomen honden en de aangemelde mensen vindt plaats bij een van onze opvanggezinnen. Hier krijgen mens en hond alle tijd om met elkaar kennis te maken en aan elkaar te wennen. Mocht het zo zijn dat het niet klikt, dan bent u uiteraard niet verplicht om een Greyhound of Galgo uit te zoeken. We hebben meerdere honden in onze opvanggezinnen, waarover we meestal veel kunnen vertellen. Zit hier niet het ultieme maatje bij, dan kunt u altijd verder op de website kijken bij honden die nog in Spanje of Ierland verblijven.

Stichting Greyhounds in Nood heeft Nederland opgedeeld in meerdere regio's onder leiding van adoptieconsulenten, alsmede een aantal consulenten in België. Als u meer wilt weten over adoptie, neem dan vrijblijvend contact op met de consulente in uw regio. Hier vindt u de contactgegevens van de consulente bij u in de buurt. 

Wat kost een adoptiehond?

De adoptiekosten voor een hond bedragen € 340,-. In dit bedrag zit o.a. de vergoeding die GINN aan de Spaanse of Ierse shelter betaalt voor een hond: castratie/sterilisatie, bloedtesten Mediterrane ziektes, paspoort plus daarnaast de transportkosten en registratie bij Stichting CHIP. 

De adoptievoorwaarden vindt u in de pdf rechtsbovenin.

 

 

M
M
M
M
M
M
M
M

Enkele van onze honden

S S S S S S