Informatie » Gedrag » Benchtraining alleen indien noodzakelijk

Benchtraining alleen indien noodzakelijk

Wist u dat:

- een bench anderhalf keer de lengte van uw hond moet hebben en in de breedte eenmaal de lengte van uw hond?
- dat men de hond niet meteen in een bench kan stoppen, maar dit enige oefening vergt?
- dat sommige honden met verkeerde introductie met hun kaken in de bench blijven hangen (omdat ze proberen uit te breken) en dat de kaken hierbij kunnen breken?
- dat men te snel geneigd is een hond op te sluiten in de bench, omdat dit oh zo gemakkelijk is?
- men vroeger een keuken of bijkeuken aanbood aan de hond en dit nu niet meer wil?
- in Amerika teveel honden in een bench leven, die nauwelijks meer aandacht krijgen, laat staan gaan wandelen buiten de eigen tuin?
- dit niet iets is, wat wij voor onze geredde honden voor ogen hebben?
- we juist deze stakkers willen zien als een absoluut honds, maar toch volwaardig familielid?

Mocht u desondanks, bijvoorbeeld door sloopgedrag, uw toevlucht tot een bench moeten nemen, neemt u dan onderstaande training goed met uw hond door.

Bench training

Voordat u de hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet u ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen. U zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plaats. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien. In de bench legt u een ligkussen of een dubbelgevouwen dekbed zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen.

Om de hond te wennen aan de bench geeft u hem een lekker snoepje of een kluif, die hij in de bench op mag eten. Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn been of snoepje wil meenemen naar een andere plek, brengt u hem rustig terug naar zijn nieuwe plaats. Dit houdt u een aantal dagen vol, iedere kluif of ander lekkers wat de hond krijgt, laat u hem in de bench opeten. U kunt het beste pas doorgaan met de volgende stap, wanneer de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij gestopt is met kauwen.

Is de hond eenmaal zover, dan gaat u door met de volgende stap. Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u de hond rustig naar zijn bench. Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing), beloont u de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Wanneer de hond een mand, een ligbed of iets dergelijks had, maak het de hond dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen. Past de mand of het ligbed in de bench, dan kunt u dit natuurlijk goed gebruiken! Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, brengt u hem, net zoals eerst met het been of snoepje, weer rustig terug naar zijn plaats.

Is de hond zover dat hij zonder problemen in de bench wil liggen slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit u als de hond gaat slapen voor een tijdje het deurtje. U geeft hem hierbij de eerste keer weer een been of snoepje. U gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap. Mocht uw hond nu toch onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat u juist nù goed reageert!!

Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeert u hem volkomen!

U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de hond zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ook kunt u beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij toch aandacht van u en dat is precies waar hij om vraagt.

Zodra de hond stil is, ook al is het maar even, gaat u op dat moment naar hem toe. Wees niet te uitbundig, maar open gewoon het deurtje, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de hond direct gewoon zijn eigen gang gaan; het is niet de bedoeling dat u door uw gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.

Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl u thuis bent, neemt u de laatste stap. Als u (eerst voor korte tijd!!) weggaat, sluit u de hond op in de bench. Geef hem de eerste keer weer een been of snoepje.

Een extraatje om de hond zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat is nog het volgende. Leg regelmatig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achter in de bench, op een moment dat de hond niet ziet dat u dit doet. De hond zal het al gauw de moeite vinden om telkens weer in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer “zomaar” iets lekkers ligt.

Het is erg belangrijk dat u de hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als bij uw hond nodig is.
Het resultaat moet namelijk zijn, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet.

U mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen, daar deze dan juist een vervelende plek wordt!!

Als u kinderen heeft zult u erop moeten letten dat zij de hond nooit storen of lastigvallen als hij in de bench ligt! De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken.

Bij deze wensen wij u veel succes met uw hond!

Enkele van onze honden

S S S S S S