Elsbeth Endel

Mijn passie voor honden is op jonge leeftijd begonnen. Die werd niet gedeeld door mijn gezinsleden, maar toen ik 9 was mocht er eindelijk een teckeltje in huize Endel komen op voorwaarde dat ik er zelf voor zou zorgen. En dat deed ik, en mijn ouders hielden mij aan mijn woord! Voor school wandelen, na school wandelen, en huiswerk maken met de teckel op schoot, verzorgen en eten geven, en zo werd mijn teckel mijn eerste liefde!

Zonder een hond voelde ik me niet compleet, maar door studie en werk ben ik toch een aantal jaren hondloos geweest, tot er kinderen kwamen en die wilde ik graag mijn liefde voor dieren doorgeven.

Ik had ondertussen vaag iets gehoord over windhonden die in Spanje mishandeld werden, maar dacht aanvankelijk dat die verhalen wel overdreven zouden zijn. Zo erg kon gewoon niet. Maar het kon wel, en het gebeurde, en de trieste verhalen bleken op grote schaal waarheid.

De galgo’s kwamen in mijn leven, eerst in de verhalen, en later echt. Wat een bijzondere honden vond en vind ik ze! Niet alleen prachtig en elegant, maar ik heb zo’n diep respect voor hun karakter. Ik heb grote bewondering voor de veerkracht die ze hebben na hun vaak trieste bestaan. Er is niets mooiers dan een galgo het vertrouwen terug zien krijgen in mensen, het vertrouwen dat zij soms met harde hand zijn kwijtgeraakt. Mijn bewondering gaat daarbij in grote mate uit naar de vrijwilligers van de Spaanse organisaties, die de galgo’s met veel geduld begeleiden. Uiteindelijk moeten zij de honden dan laten gaan, veel komen er naar Nederland.

Het lijkt mij vreselijk moeilijk, om een hond die ze “uit de goot” hebben gered, met veel geduld en liefde hebben zien opbloeien, los te laten. Ze zien ze in Spanje wegrijden in een bus, hopend dat ze in het beste geval nog eens een berichtje of foto ontvangen, van het nieuwe en goede leven van de honden die zij hebben gered.

Toen de kans zich voordeed om een schakel te kunnen zijn tussen GINN, die veel galgo’s uit Spanje plaatst, en de Spaanse organisatie BaasGalgo, die ik al ken vanaf oprichting, heb ik die kans gegrepen. Bij Baasgalgo zetten de vrijwilligers zich in met hart en ziel voor de honden, en gaan daarbij de galgo’s met de grootste trauma’s niet uit de weg.

GINN plaatst met grote zorg deze honden en doet er alles aan om adoptiegezin en hond goed te matchen. Hoe mooi is het, als je daar de tussenpersoon bij mag zijn?

 

M

Enkele van onze honden

S S S S S S