Informatie » Gedrag » Geel: Houdt afstand!

Geel: Houdt afstand!

U kent het vast wel: u loopt met uw hond(en) en er komt iemand anders aan met haar/zijn hond en zij komen veel te dichtbij, terwijl uw hond daar niet van gediend is, of zelfs bang of agressief wordt.

Ik heb zelf een roedel bestaande uit 1 Podenco en 3 Galgo’s. Bij mij gaat zo'n ontmoeting als volgt:
Podenco begint heftig naar voren te trekken, want wil naar andere hondjes, blij, blij, blij! Zo leuk!!!
Grote Galgoreu schiet zijdelings naar voren met woest gebrul, want wil honden op afstand houden.
Trauma-Galga trekt in grote angst achteruit, want zo b-b-b-bang voor die mensen.
Klein-opdondertje-Galga blaft als een gek en springt op en neer, want houdt ook niet van andere hondjes.
Daar sta je dan met vier honden, die je in alle windrichtingen proberen te trekken…

Om dit te voorkomen, loop ik dus meestal met een grote boog om andere hondeneigenaren heen. Of ik geef mensen ruim baan en laat ze eerst passeren, voor ik zelf verder ga. Ik neem daarbij veel ruimte voor mijn honden met wat kalmerende geluiden daarbij, waardoor ze rustig blijven. Maar soms snappen mensen dat niet en lopen ze toch nietsvermoedend met hun hond op je af, want zo gezellig en “Och, wat heeft u een mooie honden!” Of ze laten hun hond aan een lange lijn dichtbij komen, zonder de lijn even in te korten.

Nu bestaat er sinds enige tijd een middel om dit te voorkomen. Je kunt een zichtbaar geel teken aanbrengen, wat betekent dat je ruimte vraagt voor je honden. Dit kan zijn een lint, vastgeknoopt aan de riem of om de hals van de hond. Er zijn ook gele vestjes of dekjes verkrijgbaar met een bepaalde tekst, of een sleeve met tekst. Een sleeve is een bandje van nylon dat je met klittenband om de riem bevestigt, zie foto’s. De sleeves zijn in verschillende formaten te koop.

Zo’n geel markeringsteken kun je dus gebruiken voor honden met angst, met agressie, of voor honden die uit het buitenland komen en nog erg onwennig zijn, voor zenuwachtige honden, kortom elke hond voor wie je als hondeneigenaar wat extra ruimte wilt vragen.

Op deze site vindt u meer informatie over dit onderwerp: http://www.hogz.nl/gele-hond.html en kijkt u ook in de pdf rechts onder de foto's. En op deze site kunt u zo’n sleeve bestellen:http://www.aaieneerstvragen.nl/gele-waarschuwingssleeve/, maar u kunt ook gewoon een stukje geel lint of een afgeknipt strookje van een Sorbo-doekje gebruiken.

 

M
M
M
M

Enkele van onze honden

S S S S S S