Petra Helfrich

Beste Galgo en Windhondenliefhebbers,

jullie komen waarschijnlijk op deze pagina terecht als jullie belangstelling hebben voor een of meerdere van deze nobele dieren. Ik ben Petra Helfrich, woonachtig in Drachten samen met vriend en zoontje van 1 jaar oud en onze twee Galgo’s Luco en Lucy.

Mijn liefde voor honden is al vroeg ontstaan, als klein meisje ben ik opgegroeid met een Berner Sennenhond. Bundy was een ontzettende knuffelbeer en zijn aanwezigheid voelde zo vertrouwd dat toen hij na een leeftijd van 10 jaar kwam te overlijden, het verdriet en gemis erg groot was. Na ongeveer een jaar kwam er weer een hond in mijn leven, een kruising van een Basset en Pointer. Als pup van 6 maanden hebben we (mijn ouders, broer en ik) hem uit het plaatselijke dierenasiel gehaald. Spike werd mijn eerste eigen hond omdat hij met mij mee kwam toen ik uit huis ging wonen. Spike heeft mij 11,5 jaar geluk, liefde, humor, rust en momenten van tranen gegeven, hij was echt mijn maatje en samen hebben we de leukste avonturen meegemaakt. Spike was een actief type jachthond die ervan genoot om mee op pad te mogen en urenlange wandelingen waren hem niet vreemd.

Hoe ik bij de Galgo’s ben uitgekomen vertel ik nu. Tijdens een van onze (ik en mijn vriend) laatste vakanties met Spike, we verbleven een midweek in een bungalow op een park in Limburg, deden we een dagje Maastricht aan waar we iemand zagen met twee prachtige windhonden, wat een galante en magnifieke uitstraling hadden deze twee van zichzelf. Mijn vriend en ik bleven vol verwondering kijken en zeiden tegen mekaar mocht Spike in de hondenhemel belanden dan gaan we ons verdiepen in deze soort honden. Helaas komt er altijd het onvermijdelijke moment dat je afscheid moet nemen van je dierbare maatje. Zonder hond door het leven moeten gaan voelt voor mij als een gemis. De dagelijkse wandelingen, de zorg en het huiselijke van hen wat ik dan zo gewend ben, kan ik niet ergens anders in vinden.

Daarom kwam er al vrij snel na het overlijden van Spike onze eerste echte Galgo. Tijdens een zoektocht op internet kwamen we uit bij een prachtige beige reu, Sky via de stichting GRH. Hij was ongeveer 2,5 jaar oud en gedumpt bij een dodingsstation voor een reden van een Galguero waar je alleen maar boos om kan worden. Wat je dan allemaal niet te weten komt over deze prachtige wezens... Nog steeds vind ik het niet te bevatten hoe barbaars de nare jagers met hun dieren omgaan, ze zouden zich diep moeten schamen! Toen we de interesse voor Sky kenbaar hadden gemaakt, volgde er al snel een huisbezoek, een ontzettend lieve mevrouw kwam met haar twee Galgo’s bij ons op visite. Zo galant en rustig dat haar honden waren, hoe kan je daar niet verliefd op worden.

Na goedkeuring van de stichting mochten we Sky adopteren en konden we hem al vrij snel ophalen vanaf Schiphol, een bijzondere en emotionele ervaring. Sky deed ons verwonderen hoe makkelijk en rustig hij zich leek te voegen aan zijn nieuwe bestaan. Geliefd en gewenst als huishond met een zachte bank tot zijn beschikking. We merkten vrij snel aan Sky dat hij een maatje leek te missen, na een half jaar kwam er een Galgo vriendinnetje voor hem, Eva, ook een beige beauty, die we de naam Lucy hebben gegeven. Lucy, ook via GRH, was zwervend gevonden en dat is nog steeds zichtbaar aan de vele littekens die ze van buiten heeft. Lucy en Sky waren echt een heerlijk stel samen, veel spelen en tegen mekaar aanliggen. Door een noodlottig auto ongeluk is Sky komen te overlijden, we hadden hem nog maar net een jaar in ons leven toen we al afscheid moesten nemen. Lucy was ontroostbaar nadat haar vriendje uit haar leven was weggerukt, daarom kwam er na een maand er weer een Galgo bij. Luco, een grote brindle jongen via stichting GINN die in opvang in Oss zat.

We kozen voor een Galgo in opvang omdat we graag een goede match wilden voor Lucy en we eerst kennis met hem konden maken. Nu gaat het met de meeste Galgo’s onderling vaak goed omdat ze in grote roedels gehouden worden en eenmaal ‘verkocht’ aan een Galgo volgen er naar mijn ervaring al snel meer. Luco was en is op sommige momenten nog wel een Galgo met een kleine handleiding: wantrouwig naar sommige mannen, angstig voor kinderen en groepen mensen en mensen die achter hem lopen, bang voor harde stormwind. Rekening houdend met zijn angsten heeft hij zich ontpopt tot een stabiele hond.

Onze Galgo’s hebben een behoorlijk jachtinstinct waardoor ze graag de katten in de buurt hun kracht willen tonen en hopen dat ze ze kunnen opjagen. Wij als baasjes zijn hierdoor extra alert als we naar buiten gaan. Het is in elk geval nooit saai met ze ;-) Luco is een grote lieverd die bij ons samen met Lucy zijn geluk heeft gevonden.

Ingrid is bij ons op huisbezoek geweest om de adoptie van Luco mogelijk te maken. Ik vind het erg fijn dat de stichting GINN zo betrokken is met de honden om te kijken bij wie ze eventueel mogen gaan wonen, het zijn dan ook honden met een rugzakje die niet voor iedereen geschikt zijn. Je kan de beschikbare Galgo’s en Greyhounds nog zo mooi vinden; gelukkig vindt er een goede screening plaats. Al een geruime poos breng ik geregeld een huisbezoek aan de eventuele adoptanten voor de regio’s Friesland en Groningen. Ingrid heeft mij ooit gevraagd vanwege mijn ervaring met onze  Galgo’s of ik wel eens een huisbezoek wilde doen. Het blijft echt dankbaar en prachtig dat ik dit namens de stichting en de lieve honden mag doen. En nu ben ik zelfs gevraagd om als adoptieconsulente aan de slag te gaan. Dit doe ik met veel plezier en ik wens alle mensen de liefde van een Galgo of Greyhound te mogen ervaren. Ze zijn echt zo bijzonder.

Groet,
Petra Helfrich

 

M
M
M
M
M

Enkele van onze honden

S S S S S S