Nieuws

Hulp aan dieren Oekraïne

Beste dierenvriend,

Momenteel is de oorlog in Oekraïne al meer dan een week aan de gang. De situatie wordt steeds uitzichtlozer voor mens en dier.
In Nederland is er giro 555 voor mensenhulp. Ondertussen hebben dierenorganisaties de handen ineengeslagen en is er een centraal hulpkanaal gestart. Vanaf vandaag is het landelijke hulppunt https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/ geopend waar Nederlandse dierenorganisaties gezamenlijk aan meewerken om de opvang van dieren uit de Oekraïne verantwoord en veilig te laten verlopen en zoveel mogelijk mensen en dieren te helpen.

Partijen die momenteel meewerken zijn:
• Dierenbescherming
• Dierenlot
• IFAW
• NFDO
• Stichting bevordering Huisdierenwelzijn
• Mendoo
• Stichting Blijdschap voor de Dieren
• Stray-AFP
• House of Animals
• KNMvD
• Dierenpolitie
• Meldpunt 144
• Dierencoalitie
• Sophia-Vereeniging
• Wings for animals
• Amivedi
• Stichting Zwerfdier
• Help Ukrainian Pets
• Dierenhulp Oekraïne
• Stichting Zuiderzee Zwerfdieren
• Stichting Dierenvoedselbank Hart voor Huisdieren
• Dierenambulance Amsterdam

Situatie op dit moment is dat verschillende organisaties individueel bezig zijn met acties maar dat er vooral ook gekeken wordt hoe we elkaar kunnen ondersteunen.
De situatie in de Oekraïne is complex. Zo heeft House for Animals een fantastisch bedrag binnengehaald en probeert ze voedsel en andere benodigdheden naar Oekraïense shelters te brengen. Op dit moment is dit onmogelijk doordat veel gebieden zijn afgezet en er een continue oorlogsdreiging is. Er is contact met verschillende Poolse en Roemeense initiatieven en er wordt gekeken hoe we hen kunnen ondersteunen.

De regels voor de dieren uit de Oekraïne die met baas in Nederland zijn versoepeld maar alle dieren moeten wel vooraf gemeld worden bij de NVWA en direct gezien worden door een dierenarts. https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/actuele-onderwerpen/invoerregels-voor-huisdieren-vanuit-oekraine-01-03-2022
Op dit moment komen er nog geen dieren zonder baas aan in Nederland. Wel wordt gekeken door bovenstaande dierenorganisaties hoe asielen in de EU grensgebieden kunnen worden ontlast zodat daar ruimte gemaakt kan worden voor dieren uit Oekraïne.

Er wordt gewerkt aan een landelijk dierendonatienummer maar ondertussen is het ook al mogelijk om te storten op individuelen inzamelingsacties van de verschillende partijen. Bijvoorbeeld de actie van House of Animals voor asielen in Oekraïne. https://www.houseofanimals.nl/red-de-honden-in-kiev/

Op de site van Help Ukrainian Pets zijn verschillende verzamelpunten van voer en dierenbenodigdheden aangegeven waar u kunt doneren. https://www.helpukrainianpets.com/gathering-verzamelen

Wanneer u wilt helpen kunt zich aanmelden bij Hulp voor dieren uit Oekraïne. Zij verzamelen alle info en zorgen dat de juiste partijen worden ingeschakeld.

Vriendelijke groet,
Isabelle Sternheim
Marieke Hoffmann
Stephanie Engel
https://www.stray-afp.org/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige nieuwsberichten

Geplaatst op: 5 juni 2023
Beste donateurs, Inmiddels is het al weer Juni,...
Geplaatst op: 3 juni 2023
Wij vragen jullie speciale aandacht voor ELLIOT, een...
Geplaatst op: 22 mei 2023
Zoals altijd worden we door de chauffeurs van...