Nieuws

Werkbezoek FBM april 2023

Op 30 maart 2023 zijn wij, Tania, Kiki en Patricia, voor een week afgereisd naar FBM in Sevilla. We werden bij de receptie hartelijk ontvangen door Rocio en Alberto en hebben de “cheque” overhandigd met maar liefst € 2100 aan donatiegiften, deze stond uiteraard al mooi op hun rekening! Tijdens ons verblijf kwam er nog € 50 binnen wat meteen is overgemaakt.

Op onze 1e werkdag moesten we al vroeg uit de veren; er stond een transport gepland waar wij bij aanwezig mochten zijn, 30 honden op weg naar Duitsland. Wat speciaal om dit mee te maken.

Om hun zo efficiënt mogelijk te helpen tijdens ons verblijf hadden wij diverse taken toegewezen gekregen, dit is sinds vorig jaar ingevoerd om de medewerkers van FBM zo optimaal mogelijk te ondersteunen. Zowel de buitenplaats als de binnenkennels van de ziekenboeg schoonmaken, manden desinfecteren, hokken uitspuiten, voer en drinkbakken schoonmaken; dit alles onder hygiëne-protocol. Daarna alles vullen met schoon water met een heel langzaam straaltje en brokken in de voerbakken doen. Alles weer terug op de plek. Een goed gevoel dat de honden er weer van kunnen genieten, natuurlijk werden de nodige aaitjes uitgedeeld!

Hierna hebben we Natasja en Corné geholpen. We hebben heel wat poep-hondenpootjes op ons gehad, zo blij zijn de honden als je een kennel binnenkomt. Sommige honden zijn wat voorzichtig en andere heel angstig. Zodra je op de grond ging zitten kwamen de voorzichtige uiteindelijk toch een aaitje halen. De honden werden in hun eigen groepjes naar buiten gelaten op de granjas: de buitenweitjes. Deze zijn ingedeeld in verschillende compartimenten omdat je nu eenmaal niet alle honden bij elkaar kunt zetten. Ze vlogen als het ware door de gang om even heerlijk hun pootjes te strekken. Na het poepscheppen werden de emmers met drinkwater schoongemaakt, de hokken uitgespoten en geschrobd. Dit werd gedaan met gerecycled water. Het gebruikte water wordt opgevangen en gezeefd. Een fantastisch systeem! Het drinkwater wordt uit een andere kraan getapt. Na dit alles stonden de honden alweer te trappelen van ongeduld om naar de kennels terug te gaan om siësta te houden, de meeste gingen linea recta hun vertrouwde huisje in, een enkeling was zo onder de indruk dat zij eventjes de weg kwijt was, maar werd liefdevol door Natalia of Natasja terug begeleid.

We mochten in de kliniek een kijkje nemen, jeetje wat een zorg! Veel afgezette pootjes die niet te redden waren, het teefje Gaia met de grote buiktumor die nog maar net geopereerd was, écht zieke honden. Pffff, dat hakt erin. Ook hebben wij Cajus gezien, hij heeft een slokdarmverwijding Megaesophagus, dit wil zeggen dat hij eten en drinken niet kan binnenhouden, tenzij hij rechtop staat. Het is belangrijk dat hij 10 minuten rechtop blijft zodat hij zijn voedsel ook binnenhoudt.

Op de granjas hebben we niet alleen de dagelijkse poep geschept maar ook veel aandacht gegeven; hier ontkom je niet aan want de meeste honden staan al op je te wachten. Het moeilijke ervan is, dat als je een kennel verlaat iedereen mee wil. Je belooft ze zachtjes dat er eens ook voor hun een warm mandje wacht. Wie moet je kiezen: zwart, brindle, effen, reu of teef… Zoals jullie weten hebben de zwartjes de minste kans op adoptie, denk daar dan ook eens aan wanneer je overweegt een galgo te adopteren.

We hebben 2 galgo’s gezien die net gearriveerd waren. Ze werden apart gezet, wachtend op medisch onderzoek waaronder bloedonderzoek op de meest voorkomende Mediterrane ziektes. Of deze zijn afgegeven door hun galguero óf opgehaald uit het dodingsstation is niet bekend. Er is een afspraak gemaakt dat, zodra er galgo’s binnenkomen in het dodingsstation, FBM op de hoogte wordt gebracht zodat deze hier worden opgehaald en veilig naar FBM worden gebracht.
En er kwam een melding binnen dat een teefje met haar puppy’s bij een waterbassin waren gespot. Gewapend met een vangkooi en blikken voer zijn diverse vrijwilligers erop afgegaan. Met veel geduld hebben ze mama weten te vangen. De puppy’s werden gelukkig snel gevonden; 3 reutjes en 2 teefjes, zo’n 4 weken oud. Die hadden goedgevulde buikjes en waarschijnlijk zijn het Mastin-mixjes, hoe gaan ze eruitzien? Ze zijn allemaal in een quarantaine kennel gezet, zodat mama en de baby’s rustig kunnen bijkomen.

We hebben op onze laatste middag de tijd genomen om veel foto’s te maken van de honden die op onze site staan. Het veroorzaakt veel opwinding, het geblaf is oorverdovend zodra je door de gangen van de grote binnenhal binnenloopt, waar de meeste honden verblijven. Op dit moment zitten er meer dan 600 honden bij FBM. De laatste dag… dit betekent ook afscheid, laatste aaitjes en knuffels uitdelen, wat ons alle drie zeer zwaar viel.
Wat zeker niet vergeten mag worden is het enorme respect voor de vaste medewerkers van FBM die toch dag in, dag uit dit zware werk, fysiek en mentaal, verzetten. Chapeau! We hebben kunnen helpen en daar zijn ze bij FBM heel dankbaar voor. Wij zijn dankbaar dat wij er mochten zijn en hebben kunnen bijdragen aan het vele werk, elke dag weer. Heb jij na het lezen van dit verslag ook interesse om jouw steentje bij te dragen dan kun je altijd contact opnemen met FBM!

Wij werden uitgezwaaid door Corné en Natasja en hebben hun beloofd dat wij weer snel terugkomen. Bij het wegrijden door de grote poort neem je de helft van je hart mee naar huis, maar die andere helft blijft bij FBM!

Veel liefs,
The 3 Amigas
Tania, Kiki en Patricia.

4 reacties

 1. Wat een heerlijk, herkenbaar en warm verhaal! En inderdaad diepe buiging voor alle FBM-ers die dit werk dag in dag uit verzetten én de moed er in houden…

 2. Bedankt voor jullie mooie verslag!
  Ik heb jullie natuurlijk ook via fb gevolgd en was er zo ook weer even bij!
  Jullie hebben ontzettend hard gewerkt en heel veel liefde rondgestrooid!
  Super gedaan lieve GINN Ladys (3 Amigas)

  Bedankt en Dikke knuffel voor het doorgeven van knuffels aan alle hondjes en fbm mensjes! 🙂

 3. Mooi om te lezen! FBM waar Iedereen bezig is om alle honden, zo’n 600, iedere dag weer, goed te verzorgen. Om ze gereed te maken voor adoptie. En dan komen de 3 Musketiers, helemaal uit Nederland. Deze 3 Nederlandse dames hebben een deel van deze honden, geknuffeld, geaaid , mee gesproken, en gespeeld. Bovendien hebben ze gewerkt als “paarden”! Wat een ervaring……..!? Tranen in mijn ogen toen er werd gezegd, dat ze haar hart voor de helft had meegenomen en de andere helft bij FBM had gelaten……….!?

 4. Lieve Tania, Kiki en Patricia,

  Wat een leuk en warm verslag.

  Erg leuk om onze adoptant (Nublo van FBM) voorbij te zien komen en te zien waar hij momenteel nog leeft.

  Wat ontzettend lief en attent van jullie om hem bij FBM op te zoeken voor wat aandacht en aaitjes, filmpjes en foto’s. Enorm bedankt voor de moeite, wat was het leuk om hem te zien! We kijken ze vaak opnieuw en tellen de dagen af naar de 20ste!!

  Keep up the good work ladies!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige nieuwsberichten

Geplaatst op: 15 april 2024
Vrijdagavond stonden Mara en Galleta klaar voor hun...
Geplaatst op: 20 maart 2024
Beste donateurs, Inmiddels is het bijna april, de...
Geplaatst op: 25 februari 2024
Wat een geluk, het was droog! Koud, maar...