Nieuws

Werkbezoek PAWS Ierland, april 2024

Het was alweer 2 jaar geleden dat we een bezoek hadden gebracht aan het asiel te Ierland dus dat werd hoog tijd. Vanaf vliegveld Dublin vertrokken we met onze huurauto via de supermarkt naar ons gehuurde huisje. Deze keer waren mee Petra (o.a. GINN-contactpersoon voor de Ierse honden), Daphne (adoptante) en Jetteke.

Bij aankomst in het asiel, werden we hartelijk welkom geheten door Molly, die ons een rondleiding gaf en daarna zijn we aan de slag gegaan. Onze klussen betroffen o.a. de voerbakken 2 x per dag handmatig ontsmetten en afwassen, de wasmachine leeghalen en de was in de droger stoppen.

Er zijn niet heel veel dekens. Wel een aantal ‘vet-bedden’. Sommige honden eten de dekens uit verveling op of trekken ze in stukjes kapot en daarom liggen sommige honden ’s avonds op een laag krantensnippers. Daphne heeft zich o.a. nuttig gemaakt in het papierhok: de ontvangen kranten op stapels leggen in de rekken en zorgen dat er aan het eind van de dag voldoende vuilniszakken met snippers klaar stonden om te gebruiken. Ook hebben we wat honden gewassen, wat klitten verwijderd uit de vacht van lieve Saluki Fiero. Tevens hebben we wat kennels ontsmet met borstel en reinigingsmiddel en dan met de stoomreiniger er achteraan.

Je kunt het Ierse asiel niet vergelijken met een Spaans asiel. Een van de verschillen is dat de honden hier met 1 of 2 in een kennel zitten en daar ook zorgvuldig aangelijnd uitgehaald moeten worden. De achterkant van het terrein is niet omheind omdat dat moerasgebied is en dus amper te bebouwen. Je moet dus altijd alert blijven. Het is dus niet zoals in Spanje dat honden in groepen kunnen rennen van het ene veld naar het andere. Er hangt een rooster welke honden op welke dag kunnen rennen. Dat sommige honden nu dan even extra het veld op konden of mee konden voor een wandeling, is voor hen een echte bonus. En tijdens de wandeling heb je meteen de kans om wat nieuwe foto’s te maken, in de hoop dat er iemand als een blok voor deze Ierse kanjers valt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar de foto’s van Copper: bij ons vorige bezoek in 2022 zat deze lieverd er ook al…

We hadden de mogelijkheid om een mooie donatie van € 932,50 te kunnen overhandigen. Dit geld is hard nodig. Tijdens ons bezoek reed een van de aanwezige vrijwilligers op en neer naar de dierenarts, waar danook een ongelooflijke rekening van dik € 30.000,- open staat.

Momenteel zitten er helaas veel lurchers in het asiel, mede doordat lurchers in Ierland amper worden geadopteerd, omdat zij niet als huishond worden gezien. Lurchers kun je eigenlijk het beste vergelijken met de galgo’s: ze worden op omheinde velden of in schuren gehouden en worden gebruikt voor de jacht. Het zijn voornamelijk ‘Travellers’ die lurchers houden en zij gaan er niet altijd zachtzinnig mee om. Veel binnengekomen lurchers hebben o.a. gebroken poten, of bekkens of hebben onbehandelde schurft en wonden. Nu zaten er nog 2 gevonden lurchers in een kennel, die beetje bij beetje aan het aansterken zijn, nadat zij sterk vermagerd en verwaarloosd gevonden waren. De argwaan en de angst in hun ogen als je even naar binnen keek, sprak boekdelen.

Het Ierse asiel haalt soms ook honden uit een ‘pound’, dat te vergelijken is met een ‘perrera’. Veel pounds hanteren een inslaapbeleid dat varieert van 5 dagen tot een paar weken. Dus iedere hond die naar PAWS Animal Rescue mag, heeft enorme mazzel. En wat ook een mooie toevoeging is, is dat Joe nu als vrijwilliger aan het asiel verbonden is. Joe is gedragsdeskundige en gaat – indien nodig – intensief met de honden aan de slag.

Op onze laatste dag werden we verwend met een enorme tas met lekkers: overheerlijke Ierse chips, frisdrank, koekjes en chocola. Onze dag kon niet meer stuk!
De laatste avond zijn we het centrum van Kilkenny in geweest om onze trip af te sluiten. Terwijl we door de spits heen richting centrum liepen, zagen we ineens 3 jonge jongens op een fiets rap tussen de auto’s door zigzaggen met aan hun stuur enigszins vermoeide lurchers. Een mooie reminder dat we nog een lange weg te gaan hebben.

Dank aan het team van PAWS voor hun oneindige inzet: Molly, Graham, Cristina, Hellen, Joe, Trish en Gina. Please, keep up the good work!!
Daphne, Petra en Jetteke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overige nieuwsberichten

Geplaatst op: 25 mei 2024
Vanwege verwachte files en het ontzettend slechte weer...
Geplaatst op: 3 mei 2024
Zaterdag 27 april was er een klein transport...
Geplaatst op: 29 april 2024
Het was alweer 2 jaar geleden dat we...