Informatie

Een pup adopteren?

Pups… hoe leuk, schattig en vertederend zijn puppies? De meeste mensen smelten bij het zien van een pup en dan ligt een impulsbeslissing om het hondje in huis te nemen op de loer. Dit geldt natuurlijk voor alle pups, maar uiteraard schrijven wij dit over de rescue pups/jonge windhonden, maar veel dingen zijn ook zeker van toepassing op de volwassen rescue honden.

Allereerst: mensen die geen enkele ervaring hebben met honden, komen helaas niet in aanmerking voor een Galgo-/Greyhound-/Podencopup. Heb je wel hondenervaring, lees dan alsjeblieft onderstaande tekst aandachtig door.

Waar je bij een goede fokker in Nederland al een pup kunt halen oppup1
op de leeftijd van 8 weken, moet je voor een hondje uit het buitenland langer wachten. Ze hebben hun rabiës enting nodig en die mag pas gegeven worden als ze 12 weken oud zijn. Vervolgens mogen ze pas 3 weken na de entingsdatum reizen en dat betekent dat de pup al minimaal 4 maanden is voordat hij naar zijn Gouden Mandje mag verhuizen.

In de tussentijd zit de pup in de shelter vaak met andere pups, maar meestal niet met volwassen honden, omdat ze te kwetsbaar zijn. Er zijn niet constant mensen in de buurt en ook gebeurt het weinig dat de pups in een opvanggezin zitten. Dat betekent dat je pup alles nog moet leren wanneer hij bij jou in huis komt, maar wel al een stukje leven achter zich heeft met ervaringen en indrukken. Soms zijn de pups in een dodingsstation of in de shelter geboren, gevonden op straat of naar de shelter gebracht. Er zit al verschil in hun levenservaring vanaf hun geboorte qua indrukken, contact met mensen en leuke of minder leuke gebeurtenissen. Een mooi en goed geschreven stuk hierover is  http://www.hondenlot.nl/artikelen/onbeschrevenblad.html

pup2Jouw pup moet dus alles nog leren… zindelijk worden, netjes meelopen aan de riem, wennen aan een leven zonder de pups waarmee hij heeft samengeleefd in de shelter, ineens alleen zijn gedurende de nacht en vaak ook wel een aantal uren overdag, maar ook omgaan met de vele prikkels die er binnen en buiten zijn. Schoenen, de afstandsbediening, boeken, tijdschriften, de post, sokken, de vuilnisbak, de kat, de kinderen hun speelgoed, autorijden, verkeer, afijn… een hele waslijst waar de hond aan moet wennen en dingen in moet leren.

Daarnaast is een pup/jonge hond meestal een stuk energieker dan een volwassen hond van een aantal jaren oud. Ze hebben meer behoefte tot spelen, rennen en onderzoeken. Ze kunnen soms na een tijd spelen ineens omvallen van de slaap en na een powernap van een uur weer als een tornado door het huis gaan op hun ontdekkingstocht. Ze onderzoeken dingen met hun tanden, net als baby’s doen. Ze zijn er niet op uit om bewust je spullen kapot te maken. Ze zien ook niet het verschil tussen een flostouw dat voor hen bedoeld is en jouw schoenen of het knuffeldier van je kind. Ook kunnen ze uitdagend zijn in hun gedrag om grenzen uit te testen. Dat is niet met de gedachte om je dwars te zitten, maar dat is het natuurlijke gedrag om hun positie in het leven duidelijk te krijgen.

Een pup/jonge hond vraagt dus veel aandacht, begeleiding en veel geduld! Nu zul je zeggen… ja, logisch!pup3 Maar toch ervaren we soms dat mensen lijken te verwachten dat een Galgo, Podenco of andere windhondpup al bijna net zo rustig is in huis als een volwassen hond. Van nature zijn er zeker verschillen in karakter en energie, maar we willen toch graag eens duidelijk zeggen dat deze pups energiebommetjes en kleine tornado’s kunnen zijn!

Laten we ook niet vergeten dat er nog een paar fases zijn na het puppiestadium, waarin de hond nog wat duidelijker zijn positie wil bepalen. De noemer is “puberteit” en het uit zich in “bananen in de oren”, uitdagend blaffen, net op een paar meter afstand blijven i.p.v. helemaal bij je komen om aangelijnd te worden. Ineens “vergeten” wat “Zit” ook al weer betekent en zo nog wat van die herkenbare dingen. Ook daarin zijn honden individuen en heeft de ene hond meer last (meestal heeft de hond er geen last van, de baas wel) van die puberteit. Dat betekent dat sommige pups en jonge honden minder ondernemend en energiek zijn dan anderen.

Vanuit de shelter en de stichting is niet te voorspellen hoe jouw pup/jonge hond zich ontwikkelt qua energie, gevoeligheid voor prikkels en drang om allerlei spullen te onderzoeken. Besef dat je een pup/jonge hond in huis kunt krijgen die veel energie, speelbehoefte en onderzoeksdrang in zich heeft. Vergis je niet in de energie van een jonge Galgo, Podenco of andere windhond(mix). Zorg ervoor dat de jonge hond die energie voldoende kwijt kan met rennen en spelen. Belangrijke overwegingen of je al dan niet een pup gaat adopteren, zijn allereerst:

1. Ken jezelf! Er is niks mis mee om voor jezelf te erkennen dat je niet zo van datpup4 constante begeleiden bent of dat je het juist leuk vindt om heel veel te spelen en wandelen met de pup/jonge hond.

2. Het is belangrijk om te beseffen dat die kleine hond niet klein blijft en meestal uitgroeit tot een grote hond die makkelijk ruim 10 jaar kan worden.

3. Vraag jezelf af: is jouw gezinssituatie geschikt qua tijd, woonruimte, veilige losloopmogelijkheden, mogelijkheid tot voldoende interactie met andere honden.

Als je daar eerlijk naar kijkt en tot de conclusie komt dat er misschien toch te vaak een “nee” op die vragen volgt, dan kun je misschien beter een volwassen hond, waar al meer over bekend is, adopteren. Of misschien zelfs wel zo’n aandoenlijk oudje met een heerlijke grijze snuit. Tenslotte hebben ze allemaal een Gouden Mandje nodig.

Carin van der Meulen

📌Alle informatie is door ons geschreven, gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring en daarmee ons intellectueel eigendom. Het is wettelijk verboden om dit te kopiëren/publiceren. Wij geven echter toestemming voor het overnemen van onze artikelen, maar uitsluitend met vermelding van “Bron: Stg. Greyhounds in nood Nederland”.