Informatie

Ontsnappingsgevaar

Met enige regelmaat raken er net aangekomen honden in Nederland zoek. De laatste tijd nog meer dan gewoonlijk, lijkt het wel. Soms met dagenlange zoekacties die dan gelukkig het terugvinden van de hond tot gevolg hebben, maar helaas hebben we wel eens ook de dood van een hond moeten betreuren.
Niet elke nieuwe adoptant realiseert zich dat een hondje uit het buitenland soms angstig kan reageren en plotseling kan ontsnappen. Er zijn gelukkig veel stichtingen die hun adoptanten van te voren goed voorlichten, maar er zijn ook die de hond klakkeloos meegeven.
Uiteraard gaat het in het overgrote deel van de gevallen wel goed, maar we hebben op een forum een aantal tips verzameld om het ontsnappen tegen te gaan. Wellicht klinken sommige tips wat overdreven in de oren, maar ze zijn gebaseerd op de echte ervaringen en elke ontsnapping van een net aangekomen hond is er één teveel.
Iedereen is vrij om de tips te gebruiken en er maximaal voordeel mee te doen! Laat de adoptanten deze tips doornemen vóórdat de hond wordt opgehaald. Onderweg kijkt men er toch niet naar, dan zitten de adoptanten te genieten van hun nieuwe huisgenoot…
En áls het dan toch gebeurt dat de hond is ontsnapt ondanks alle voorzorgsmaatregelen, dan hebben we ook tips verzameld hoe te handelen bij een vermissing. Kijk hiervoor op de pagina https://greyhoundsinnood.nl/informatie/medisch-en-veiligheid/veiligheid-vermissing/

Met dank aan:
www.facebook.com/BUZhonden

We hebben van enkele lezers nog meer tips gekregen, waarvoor hartelijk dank. Alles wat kan helpen om onze honden veilig bij ons te houden, plaatsen we hieronder.

Wat ook nog een groot gevaar is, dat als men de hond uit de auto haalt ze dan nog kans kunnen zien om te ontsnappen. Wat ik doe om dat te voorkomen is als ik met Sita weg ga met de auto, wordt ze met een lijn in de auto vastgemaakt . Als ik haar er dan uit haal, wordt eerst de gewone lijn vastgemaakt en dan pas de lijn die vastzit aan de bank eraf gehaald. Zo heeft ze geheel geen kans om te ontsnappen. Misschien is dat nog een tip waar iemand iets aan heeft.
Groetjes Monique en een pootje van Sita

Nog een tip: zet op de deuren in huis de deurkrukken ondersteboven, zodat de deur niet (per ongeluk) open kan gaan als de hond tegen de deur opspringt.
Marjolein Scheepmaker

Heel goed dat er nog eens extra nadruk wordt gelegd op de achtergrond van de honden en dat ze een heel ander leven hebben gehad voor ze bij ons in huis kwamen/komen. Voor mensen die in huis niet echt een sluis kunnen creëren bij het binnenlaten van bijv. visite, is het misschien ook een goede tip om de hond actief te trainen dat het openen van de voordeur, achterdeur of tuinpoort niet automatisch betekent dat hij/zij er door mag. Dit is een tip/training die Cesar Millan gebruikt en daarmee een gebied rond de deur aangeeft waar ze niet mogen komen. De visite kan een paar meter vanaf die deur ook begroet worden. Dit vraagt net als alles wat we de honden aan willen leren heel veel herhaling, maar kan eventueel een extra drempel geven voor de hond om er vandoor te gaan.
Gr. Carin