Informatie

Benchtraining

Benchtraining alleen indien noodzakelijk!

Wist je dat:

– een bench anderhalf keer de lengte van je hond moet hebben en in de breedte eenmaal de lengte van je hond?
– dat je de hond niet meteen in een bench kan stoppen, maar dit enige oefening vergt?
– dat sommige honden na verkeerde introductie met hun kaken in de bench blijven hangen (omdat ze proberen uit te breken) en dat de kaken of het gebit hierbij kunnen breken?
– dat men te snel geneigd is een hond op te sluiten in de bench, omdat dit oh zo gemakkelijk is?
– men vroeger een keuken of bijkeuken aanbood aan de hond en dit nu niet meer wil?
– in Amerika teveel honden in een bench leven, die nauwelijks meer aandacht krijgen, laat staan gaan wandelen buiten de eigen tuin?
– dit niet iets is, wat wij voor onze geredde honden willen?
– we juist deze stakkers zien als een absoluut honds, maar toch volwaardig familielid?

Mocht je desondanks, bijvoorbeeld door sloopgedrag, toch een bench willen gebruiken, neem dan onderstaande training goed met je hond door.

Benchtraining

Voordat je de hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet je ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen. Je zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plaats. Het liefst op een plek waar de hond de kamer goed kan overzien. In de bench leg je een ligkussen of een dubbelgevouwen dekbed zodat de ondergrond lekker zacht is om op te liggen.

Om de hond te wennen aan de bench geef je hem een lekker snoepje of een kluif, die hij in de bench op mag eten. Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn kluif of snoepje wil meenemen naar een andere plek, brengt je hem rustig terug naar zijn nieuwe plaats. Dit hou je een aantal dagen vol, iedere kluif of ander lekkers dat de hond krijgt, laat je hem in de bench opeten. De volgende stap neem je pas, wanneer de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij gestopt is met kauwen.

Is de hond eenmaal zover, dan ga je door met de volgende stap. Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan breng je de hond rustig naar zijn bench. Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet op jouw aanwijzing), beloon je de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Wanneer de hond een mand, een ligbed of iets dergelijks had, dan haal je deze (voorlopig) weg. Past de mand of het ligbed in de bench, dan kun je dit natuurlijk ook doen. Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, breng je hem weer rustig terug naar zijn plaats.

Is de hond zover dat hij zonder problemen in de bench wil slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit je voor een tijdje het deurtje. Je geeft hem hierbij de eerste keer weer een kluif of snoepje. Je gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap. Mocht je hond nu toch onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat je juist nù goed reageert! Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeer je hem volkomen! Vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de hond zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit blijven herhalen. Ook kun je beter niet op hem mopperen, want dan krijgt hij toch aandacht en dat is precies waar hij om vraagt.

Zodra de hond stil is, ook al is het maar even, ga je naar hem toe. Wees niet te uitbundig, maar open gewoon het deurtje, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de hond direct gewoon zijn eigen gang gaan; het is niet de bedoeling dat je door je gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.

Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl je thuis bent, neem je de laatste stap. Als je (eerst voor korte tijd!!) weggaat, sluit je de hond op in de bench. Geef hem de eerste keer weer een kluif of snoepje. Een extraatje om je hond uit zichzelf in de bench te laten gaan is dit: Leg regelmatig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achter in de bench, op een moment dat de hond je niet ziet. Hij zal het al gauw de moeite vinden om in zijn bench te gaan kijken of er misschien weer iets lekkers ligt.

Het is erg belangrijk dat je je hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat je daar zoveel tijd voor neemt als nodig is. Het resultaat moet namelijk zijn, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet. Je mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen, omdat dit dan juist een vervelende plek wordt!

Met kinderen moet je erop letten dat zij de hond nooit storen of lastigvallen als hij in de bench ligt! Dit moet juist een plek zijn waar hij zich rustig terug kan trekken.

Wij wensen wij je veel succes met de benchtraining!

📌Alle informatie is door ons geschreven, gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring en daarmee ons intellectueel eigendom. Het is wettelijk verboden om dit te kopiëren/publiceren. Wij geven echter toestemming voor het overnemen van onze artikelen, maar uitsluitend met vermelding van “Bron: Stg. Greyhounds in nood Nederland”.