Informatie

Greyhound vs Lurcher

Wist je dat…
– Greyhounds bekend staan als 40 mph (64 km/uur) bankhangers?
– Ze maar weinig beweging nodig hebben?
– Minder haaruitval hebben dan de meeste honden?
– Minder blaffen dan de meeste honden?
– Nauwelijks voelbaar aan de lijn lopen?

Greyhounds zijn de meest onderhoudsvriendelijke honden en doen enorm hun best om het jou naar de zin te maken. Het bestaan van dit prachtige ras gaatduizenden jaren terug, toen werden ze al op rotstekeningen gezien. De greyhound is ook het enige ras dat wordt genoemd in de bijbel en was de hond van de Farao’s van het oude Egypte en van de Koningen van het oude Griekenland.

De gemiddelde greyhound gaat met pensioen als hij tussen de 3 en 5 jaar oud is. Al zijn ze geen

6HNgq1q
Greyhound

puppy meer, het zijn nog steeds jonge honden met nog jaren te gaan als ze geadopteerd worden. De meeste

race-greyhounds hebben alleen maar in een kennel gewoond en zullen dan ook zeer snel gewend zijn in een comfortabele omgeving zoals een huis. Ondanks hun welverdiende reputatie als super atletische honden hebben ze, als hun racedagen voorbij zijn, geen grote wandelingen nodig. Ze zijn gefokt voor korte sprinten en missen het uithoudingsvermogen van bijvoorbeeld een Collie. De meesten hebben genoeg aan 2 wandelingen van zo’n 20 minuten en een paar “uitstapjes” tussendoor, af en toe even een sprintje trekken is natuurlijk ook heerlijk.

Als puppies zijn greyhounds getraind om met slappe lijn naast je te lopen, ze passen zich aan jouw loopgedrag aan. Het zijn over het algemeen luie honden, de meesten liggen liever op de bank dan dat ze naar buiten moeten. De greyhounds zijn kortharig en hebben weinig onderhoud nodig. Doordat greyhounds kalme honden zijn, zijn ze prima voor kinderen, maar ook voor ouderen omdat ze niet veel beweging nodig hebben. Sommigen leven ook prima met katten of kun je leren om met katten samen te leven, dus laat je niet aanpraten dat dat onmogelijk is gezien hun raceverleden.

Eén van de misvattingen over ex-racers is dat het agressieve honden zijn, omdat men deze honden alleen maar gezien heeft met muilkorven. De muilkorf wordt gebruikt ter bescherming bij het racen en om de winnaars te bepalen bij een close finish. Zelf adviseren wij ook altijd om vooral in het begin je greyhound (of galgo) een muilkorf aan te doen om hem of haar te laten wennen aan bijvoorbeeld de kat. Ook buiten op het omheinde losloopgebied met andere honden, groot en klein is het goed even af te tasten, met muilkorf aan, hoe de reactie op andere honden is. In ruil voor water en eten, een comfortabele mand en regelmatig naar buiten zal je Greyhound je belonen met al zijn liefde en dankbaarheid.

KIcnqca
Lurcher

Wij bemiddelen voor PAWS Ierland. Regelmatig hebben wij een aantal van hun greyhounds en lurchers op onze site. Graag plaatsen wij hier een stukje naar aanleiding van onze vraag aan PAWS om eens uit te leggen wat het verschil is tussen greyhounds en lurchers en hoe de honden bij PAWS terecht komen.

Greyhounds worden alleen gebruikt om te racen en voor coursing. Als ze niet goed genoeg zijn, worden ze verkocht aan zigeuners om lurchers te fokken. Lurcher = mix met greyhound om de ideale jachthond te fokken, bijvoorbeeld greyhound met terriër of greyhound met collie.

Lurchers zijn overal te vinden, vooral bij zigeuners en jagers in de meest verschrikkelijke omstandigheden. Lurchers worden meestal gehouden in kennels, sommigen vind je in de buurt van een weg en in hagen en struiken.”

Kijk eens, informeer eens naar een greyhound of lurcher, misschien wil je wel adopteren of opvangen. Voor adoptie vul het vragenformulier in op onze Contactpagina. Voor opvangen stuur een mail naar onze Coördinator opvanggezinnen: opvanghonden.ginn@hotmail.com.

📌Alle informatie is door ons geschreven, gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring en daarmee ons intellectueel eigendom. Het is wettelijk verboden om dit te kopiëren/publiceren. Wij geven echter toestemming voor het overnemen van onze artikelen, maar uitsluitend met vermelding van “Bron: Stg. Greyhounds in nood Nederland”.