Ierland, het land van glooiende groene heuvels, eeuwenoude volksverhalen en meeslepende muziek. Het lijkt er haast idyllisch, maar achter dit sprookjesachtige beeld schuilt een gruwelijke werkelijkheid – die van de greyhounds. Deze zachtaardige superatleten worden gedwongen mee te draaien in een zwaar gesubsidieerde industrie, die zijn wortels diep in ’s lands traditie heeft. Hoe zit het nou eigenlijk precies?
Greyhounds
In Ierland worden elk jaar ongeveer 16.000 greyhounds gefokt voor de race-industrie. Ondanks hun indrukwekkende, felle voorkomen op de renbaan zijn greyhounds onwaarschijnlijk lieve, zachtaardige honden, die genieten van een knuffel en een zacht bed. Ze houden ervan om te wandelen met hun baasjes en af en toe de benen te strekken, maar zijn ook tevreden met een paar korte rondjes om daarna weer urenlang te luieren.
Ze zijn tussen de 68-76 cm hoog, wegen tussen de 26-40 kilo en kunnen zo’n 14 jaar worden. Ze zijn atletisch gebouwd, en vooral racehonden hebben een indrukwekkende bilpartij. In goede vorm kunnen ze een snelheid halen van wel 72 km per uur.
De greyhounds die worden gebruikt voor het racen worden gehuisvest in kennels bij degene die ze traint. Deze zijn soms net hoog genoeg om in te staan, en niet zelden brengen de honden hier 23 uur per dag in door en komen er alleen uit om te trainen of racen.
Lurchers
Zoals we hier in Nederland de ‘stropershonden’ kennen, zijn dat in Ierland de lurchers. Dit zijn kruisingen van windhonden met bijvoorbeeld collies, herders of terriërs, om de honden feller en minder kwetsbaar te maken. Deze honden worden gebruikt voor de stroperij op het platteland, waar soms ook door toeschouwers op kan worden gewed.
Lurchers zijn meestal kleiner dan greyhounds, en vaak wat actiever. Ze zijn aanhankelijk, vriendelijk en zachtaardig, en kunnen echt je beste vriend worden! Lurchers zijn zo intelligent dat ze in beide wereldoorlogen, samen met herders en collies, werden ingezet als boodschappers.
Rásaíocht Con Éireann
Ierland is één van de 8 landen wereldwijd waar racen met greyhounds nog is toegestaan. De industrie opereert onder het toeziend oog van Greyhound Racing Ireland oftewel Rásaíocht Con Éireann, voorheen de Irish Greyhound Board. Dit is een semi-overheidsinstelling die onder het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit valt. Wacht… landbouw? Dat klopt, in Ierland is elke hond een hond, behalve als het een greyhound is – dan is het een landbouwhuisdier. RCÉ ontvangt elk jaar bijna 17 miljoen euro overheidssubsidie om het racen te promoten, de banen te onderhouden en te zorgen voor dierenwelzijn. Er zijn 17 renbanen in Ierland, die door RCÉ worden beheerd of gemonitord.
Coursing
Een andere populaire sport in Ierland is het coursen. Bij coursing achtervolgen twee greyhounds of lurchers een haas in het open veld, waarbij vooral wordt gelet op de tactiek van de honden. Coursing is vanwege het wrede karakter verboden in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, maar in de rest van Ierland zijn er maar liefst 89 legale clubs die deze sport beoefenen… Daarnaast zijn er ook veel illegale coursing matches, waarbij – hoe kan het ook anders – grof gewed wordt, en geen toezicht is op bijvoorbeeld dopingpraktijken.
Niet snel genoeg?
Vorig jaar is er door RTE (The Irish Times) een uitgebreid onderzoek gedaan naar de misstanden rondom greyhounds en lurchers in Ierland, waarbij medewerkers undercover zijn gegaan. Wat hierbij naar buiten kwam is ronduit schokkend.
Van de 16.000 greyhounds die jaarlijks worden gefokt, vinden er rond de 6000 hun dood wegens onderpresteren – en dit zijn de geregistreerde gevallen. Pups met afwijkingen, honden met niet genoeg jachtinstinct of blessures die ervoor zorgen dat ze nooit een race zullen winnen worden zonder pardon geëuthanaseerd. Het gebeurt regelmatig dat honden tijdens een race gewond raken, doordat ze bijvoorbeeld hun rug of nek breken, of zelfs een hartstilstand krijgen. Wanneer de verwondingen niet dodelijk zijn maar wel een racecarrière in de weg staan, wordt de hond meestal nutteloos of overbodig verklaard. Je kunt dan met je greyhound naar een slager, die hem voor een kleine vergoeding door zijn hoofd schiet en het kadaver voor je opruimt. Een andere optie is je hond doorverkopen naar landen als China of Pakistan, waar ook renbanen zijn maar waar ze niet zo letten op dierenwelzijn. Presteert je hond daar ook niet, dan kan hij altijd nog dienen als fokdier, om tenslotte te eindigen in de kookpot…
De uitzending van RTE Investigates is hier te vinden, maar wees gewaarschuwd, hij bevat schokkende beelden: https://www.youtube.com/watch?v=ZYTb2qBjlMM
Met de lurchers verloopt het vaak niet veel beter. Ze worden slecht verzorgd, en wanneer mensen ze beu zijn of ze teveel geld gaan kosten worden ze aan hun lot overgelaten, in het beste geval. Niet zelden worden in Ierland op het platteland of langs stille weggetjes uitgemergelde lurchers gevonden, verteerd door schurft, al dan niet met een schot hagel in hun lichaam.
PAWS
Diep in het binnenland van county Tipperary ligt het asiel van PAWS Animal Rescue. Zij vangen de greyhounds op die door hun eigenaar worden overgedragen omdat ze niet meer kunnen racen, de broodmagere lurchers uit de greppels, en honden uit omliggende asielen met een hoog dodingspercentage.
In tegenstelling tot de racingindustrie ontvangt PAWS geen cent overheidssubsidie, en is dus geheel afhankelijk van donaties. Er is plek voor ongeveer 50 honden, maar meestal zit er het dubbele, want als PAWS deze honden niet helpt doet niemand het. Dit betekent dat er veel achterstallig onderhoud is, honden verblijven soms in opgestapelde benches of zelfs in kennels in oude auto’s. Hier zijn ze in ieder geval veilig, en de toegewijde medewerkers en vrijwilligers zetten werkelijk alles op alles om de honden te bieden wat ze kunnen, ook al staan ze al jaren permanent in het rood bij de dierenarts.
GINN heeft een goed contact met PAWS, en we plaatsen graag PAWS-honden in Nederland omdat we altijd uitgebreide, eerlijke informatie krijgen, en ze het zo hard nodig hebben. Omdat ze bij PAWS eigenlijk altijd tijd tekort komen kan het soms wat langer duren voor we een reactie krijgen, maar meestal kunnen we geïnteresseerden ontzettend blij maken met een goed gematchte greyhound of lurcher.
Sinds de uitzending van RTE Investigates probeert RCÉ meer aandacht te schenken aan dierenwelzijn, onder andere door een nieuw imago, het implementeren van de Greyhound Racing Act 2019, een ‘cruelty hotline’ en een eigen faciliteit voor gepensioneerde greyhounds (https://grireland.ie/talking-dogs/the-irish-retired-greyhound-trust-and-rasaiocht-con-eireann–rce-launch-their-first-ever-racing-greyhound-care-centre).
Helpen
Denk je erover om een gepensioneerde greyhound of liefhebbende lurcher een gouden mandje te bieden? Neem dan contact met ons op, zodat wij met onze contactpersonen in Ierland een goede match kunnen zoeken!
Houd ook de Facebooksite van PAWS in de gaten:
https://www.facebook.com/PawsAnimalRescueIreland
Als je hier zelf een hond naar je keuze hebt gevonden, vul dan het vragenformulier in om de adoptieprocedure op te starten: https://www.greyhoundsinnood.nl/contact/
Heb je zelf misschien al een greyhound of lurcher geadopteerd en wil je de rest van de wereld vertellen hoe geweldig dit is? Laat het ons weten!
Je kunt je als GINN-adoptant aanmelden bij onze besloten Facebookgroep “Mijn GINN-mandje”, waar je foto’s/films en verhalen kunt delen met onze andere adoptanten. Je vindt deze groep via onze GINN-Facebookpagina.
Heb je vragen, stel ze gerust, wij dragen heel graag bij aan het creëren van meer bewustzijn!
Fleur Somers
📌Alle informatie is door ons geschreven, gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring en daarmee ons intellectueel eigendom. Het is wettelijk verboden om dit te kopiëren/publiceren. Wij geven echter toestemming voor het overnemen van onze artikelen, maar uitsluitend met vermelding van “Bron: Stg. Greyhounds in nood Nederland”.