Elk voorjaar en zomer groeit het hoge gras weer in het gebied waar de honden worden uitgelaten. Het wilde gras heeft echter een nadeel: het bevat grasaren. Grasaren bestaan uit zaden met weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de (meestal) langharige hond vasthechten.
Ontsteking
Wanneer de grasaar een wondje in de huid veroorzaakt kunnen er problemen ontstaan. Langzaam maar zeker dringen sommige van deze zaden zich vervolgens door de huid heen. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en gaat hierop reageren met een ontsteking. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekingsvocht af te voeren.
De ontsteking geeft veel ongemak voor de honden. De zaden kunnen erg diep in het weefsel dringen en zijn vaak erg moeilijk te vinden. Deze zaden kunnen ook via het oog achter de oogbol terechtkomen en daar een ernstige ontsteking veroorzaken. Andere zaden komen weer in het oor terecht en kunnen daar, als ze niet op tijd worden verwijderd, door het trommelvlies dringen met alle ellende van dien.
Likken: Als je hond opeens veel op een bepaalde plek tussen de tenen likt en daar is een klein gaatje zichtbaar. Helaas is niet altijd duidelijk of de grasaar dan nog aanwezig is of er door het likken van de hond toch weer uit is gekomen. Als de hond niet goed op de antibiotica tegen de ontsteking reageert en er is nog steeds een gaatje zichtbaar na de kuur gaan we meestal “zoeken” (opereren).
Schudden: Als je hond na een wandeling opeens fanatiek met zijn kop loopt te schudden, soms zelfs pijn aangeeft. Dan zit er vaak een grasaar in een oor.
Wrijven: Als je hond na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven dan is hij verdacht van een klein zaadje in het oog. Je kunt proberen zelf eerst goed te kijken of je iets ziet zitten, maar meestal verdwijnen ze snel achter het 3e ooglid. Ga ook hiermee direct naar de dierenarts. Deze kijkt dan – na het oog eerst verdoofd te hebben – met een speciale pincet achter dit 3e ooglid. Als te lang wordt gewacht, dringen de zaadjes door het oogslijmvlies en zijn niet meer zichtbaar. Een paar weken later kunnen ze dan achter of boven de oogbol een flinke ontsteking geven.
📌Alle informatie is door ons geschreven, gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring en daarmee ons intellectueel eigendom. Het is wettelijk verboden om dit te kopiëren/publiceren. Wij geven echter toestemming voor het overnemen van onze artikelen, maar uitsluitend met vermelding van “Bron: Stg. Greyhounds in nood Nederland”.