Informatie

Hepatozoon Canis

Enkele maanden na adoptie werd Podenco Ozzy ernstig ziek. De symptomen waren hoge koorts (boven 41 graden), slijm uit zijn neus, kon bijna niet op zijn benen staan, hapte soms naar lucht, korstjes op de randen van zijn oren. Het bleker worden van tandvlees, oren, voetzolen en nagels. Ozzy at en dronk niet meer, zijn ontlasting werd dunner. Een vrij kritieke situatie, dus.

Na onderzoek van algeheel bloedbeeld kwam de ziekte Hepatozoon Canis naar voren. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet, die in een teek aanwezig is. Door het opeten van een teek (dus niet door een tekenbeet) kan de hond ziek worden. De parasiet vermenigvuldigt zich in cellen van het beenmerg en komt uiteindelijk in de witte bloedcellen (neutrofielen) in het bloed.

De ziekte komt niet vaak voor en komt alleen voor in het Mediterrane gebied, maar kan zich ook voordoen in honden in Nederland, die uit die warmere streken vandaan komen.

Met een kuur van zware antibiotica (bv. Doxycicline) gedurende 3 weken plus 2 injecties Carbesia, is Ozzy gelukkig weer aan de beterende hand.

Ozzy
Ozzy aan de betere de hand

Wie er meer over wil weten of misschien nuttige info voor je dierenarts, kijk op deze link:   https://mcvoordieren.nl/kennisbank/bloedonderzoek-hond-kat/hepatozoon/

Dank aan Mieke en Ozzy voor het delen van hun verhaal.

📌Alle informatie is door ons geschreven, gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring en daarmee ons intellectueel eigendom. Het is wettelijk verboden om dit te kopiëren/publiceren. Wij geven echter toestemming voor het overnemen van onze artikelen, maar uitsluitend met vermelding van “Bron: Stg. Greyhounds in nood Nederland”.