Informatie

Maagtorsie (kanteling)

Een maagtorsie is bij de hond een levensbedreigende aandoening! Als je hond verschijnselen heeft die passen bij een maagtorsie, neem dan direct contact op met de dierenkliniek.

Wat gebeurt er?
Een maagtorsie is een maagdraaiing. Door de draaiing zijn de in- en uitgang van de maag grotendeels dichtgesnoerd. Maaginhoud en lucht kunnen daardoor niet meer worden uitgeboerd of gebraakt, en ook de maaglediging naar de darmen is verminderd. Er wordt wel lucht ingeslikt en de maag wordt groter en groter.

Verschijnselen
– De buik wordt heel snel dikker
– Braken terwijl er niets uit komt
– Kwijlen
– Buikpijn
– Onrust (soms juist sloom, liggend met een dikke buik)
– Met een kromme rug staan

Waarom is een maagtorsie zo gevaarlijk?
Doordat de maag zo groot wordt ontstaan de volgende gevaren:
– Benauwdheid doordat de maag het middenrif naar voren drukt, de longen hebben dan minder ruimte om uit te zetten
– Shock doordat bloedvaten in de buik worden dichtgedrukt door de grote maag, hierdoor zwelt de milt en  krijgen de longen minder bloed 
– De maagwand zelf wordt slechter doorbloed, soms kan de schade aan de maag zo ernstig zijn dat er tijdens een operatie toch nog voor euthanasie moet worden besloten
– Hartritmestoornissen, deze kunnen ook na een operatie nog optreden als de hond wakker ligt te worden.

Is een hond met een maagtorsie te redden?
Als de draaiing al lang bestaat kan het voor de hond fataal aflopen. Ben je er op tijd bij, dan is er een goede kans. In de kliniek moet de lucht zo snel mogelijk uit de maag: soms lukt dit met een sonde, maar door de draaiing kan de sonde niet altijd de maag binnen. Het alternatief is het aanprikken van de maag. Als een hond een keer een maagtorsie gehad heeft, is de kans dat het later nogmaals optreedt 80%. Daarom opereren we de hond en zetten we de maag vast aan de buikwand, zodat hij in het vervolg niet meer kan draaien.

Welke honden hebben een verhoogde kans?
Bij iedere hond is een maagtorsie mogelijk, maar bij kleine rassen is het heel zeldzaam. Het meest komt het voor bij grote honden met een diepe borstkas, zoals de Duitse Dog en de Sint Bernard. Het wordt vaker gezien bij reuen dan bij teven, en het meest bij honden vanaf de middelbare leeftijd. Als er één keer per dag gevoerd wordt, als de voerbak op een verhoging staat of als de hond heel snel eet is het risico ook groter.

Is een maagtorsie te voorkomen?
Bij zeer grote honden is het mogelijk om de maag preventief vast te laten zetten met een (kijk)operatie. Draaien is dan niet meer mogelijk. Bij teven kan de operatie gecombineerd worden met een sterilisatie. Verder kan de kans op een maagtorsie worden verkleind door het voeren in meerdere kleine porties op een dag, de voerbak op de grond te zetten en de hond voor en na het eten eerst te laten rusten. 

Bron: http://www.dkst.nl/ziekte-en-behandeling/honden/maagtorsie/599 

Er is echter een maar…..
Wij adviseren zelf altijd om wel op hoogte te voeren, omdat de windhonden met hun lange nek op den duur nek-, schouder- of gewrichtsklachten kunnen krijgen van het van de grond eten. Daarnaast komen maagtorsies niet veel voor bij windhonden, meer bij de zwaarder gebouwde grote rassen. Om alle risico’s uit te sluiten raden wij aan om de windhonden wel hoog te voeren, maar er daarnaast voor te zorgen dat ze niet met een volle maag gaan rennen en springen. Zorg dus dat je galgo of greyhound zo’n anderhalf uur rust neemt na zijn maaltijd. Ook is in dit verband drinkwater op kamertemperatuur beter dan ijskoud water. Als je windhond graag ijs of sneeuw eet, kun je dit beter voorkomen.

📌Alle informatie is door ons geschreven, gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring en daarmee ons intellectueel eigendom. Het is wettelijk verboden om dit te kopiëren/publiceren. Wij geven echter toestemming voor het overnemen van onze artikelen, maar uitsluitend met vermelding van “Bron: Stg. Greyhounds in nood Nederland”.