Informatie

Narcose bij windhonden

Elke hond moet wel eens onder narcose voor een operatie of voor een behandeling aan de tanden. Het is verstandig om dan rekening te houden met het feit dat de windhonden anders op narcose reageren dan andere honden.

Wat is narcose eigenlijk

Een narcose wordt gebruikt om een, in dit geval windhond, in een dusdanige toestand te brengen, dat de dierenarts er een operatie of andere ingreep op kan toepassen zonder dat de hond pijn voelt of wakker is.

Bij onze windhonden zijn wat meer risico’s dan bij andere honden, omdat de windhond een andere lichaamsbouw heeft dan niet windhonden. Zo heeft een windhond bijvoorbeeld veel minder vet als de gemiddelde huishond. Die heeft namelijk 25 à 30% lichaamsvet en de windhonden maar ongeveer 15 %.
Dit zorgt ervoor dat de windhond op de operatietafel sneller kan afkoelen. Ook de kortharige vacht en het grote oppervlak per kilo lichaamsgewicht van de windhond, helpen mee dat het dier het op de operatietafel koud krijgt. Maar als de windhond teveel afkoelt, kan dit de duur van de narcose verlengen en het hart- en bloedvatenstelsel het zwaarder krijgen. Overigens is het afkoelen gemakkelijk op te vangen door gedurende de operatie een warmtematje (thermo-pad) te gebruiken waar de windhond op ligt.

Het lage vetpercentage van de windhond heeft ook invloed op een aantal narcosemiddelen. Een aantal narcosemiddelen gaat nl. gedeeltelijk in het vet zitten van een hond i.p.v. in het bloed en in het vet is het middel niet werkzaam. Dit houdt dus in dat er meer in de bloedbaan blijft en de dosering dus ongewild hoger is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het narcosemiddel barbituraat en dient dan ook niet gebruikt te worden bij de windhonden.

Verder is de stofwisseling van de lever van de windhond minder dan die van een andere hond. En juist de lever breekt de meeste narcosemiddelen af tot onwerkzame andere stoffen. Dit is ook een tweede reden dat het narcosemiddel barbituraat beter niet gebruikt kan worden bij de windhond.

Ook heeft een windhond stroperiger bloed. Dit komt omdat het aantal rode bloedlichaampjes, die zuurstof naar o.a. de spieren sturen, veel hoger is dan bij andere hondenrassen. Dit hoge gehalte aan rode bloedlichaampjes is volkomen normaal voor dit ras. Echter tijdens de narcose kan dit stroperig bloed door kleine veranderingen in de werking van hart en bloedvaten, wel voor problemen zorgen. Ook dit is echter weer redelijk eenvoudig te ondervangen door een infuus aan te sluiten tijdens de narcose, dat voorkomt dat het bloed verder indikt. Tevens wordt met dit infuus een te sterke bloeddrukdaling voorkomen.

Verder staat de windhond bekend, om zonder reden in paniek raken bij het begin van de narcose en aan het einde hiervan. Dus ook al heeft de dierenarts alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen, dan nog is het risico dat een windhond minder goed uit de narcose komt groter dan bij andere honden. Het enige wat hier tegen helpt is de windhond de tijd te geven om op een rustige plaats in een rustige omgeving zonder al teveel stress uit te slapen. Zorg dat de hond lekker warm blijft en controleer regelmatig dat deze niet afkoelt.

Moet jouw windhond onder narcose bespreek deze zaken even met je dierenarts. Tegenwoordig zijn er veel middelen die veiliger zijn en is het risico een stuk minder groot. Maar het kan geen kwaad uw dierenarts even te wijzen op de risico’s die we hierboven hebben beschreven.

📌Alle informatie is door ons geschreven, gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring en daarmee ons intellectueel eigendom. Het is wettelijk verboden om dit te kopiëren/publiceren. Wij geven echter toestemming voor het overnemen van onze artikelen, maar uitsluitend met vermelding van “Bron: Stg. Greyhounds in nood Nederland”.