Informatie

VEILIGHEID & VERMISSING!

Het gebeurt zo vaak: Er is een windhond ontsnapt! Sommige honden komen zelf weer thuis, of worden gevonden door zoekacties. Maar het loopt niet altijd goed af. Je dier kwijtraken is al erg, maar deze overleden aantreffen of nooit meer terugvinden is nog erger.

Hoe kan het fout gaan
Ga er vanuit dat deze honden nooit in huis hebben geleefd en dat ze een hele andere omgeving met andere prikkels gewend zijn: kennels, schuren, bunkers, aan touwen/kettingen, of zwervend. Zodra ze naar Nederland komen, is alles nieuw en kan dit stress, angst en vluchtgedrag oproepen.

De lange reis en de aankomst in een totaal vreemde omgeving, met onbekende mensen en honden. Mensen die meteen willen omarmen en knuffelen, terwijl de hond dat nooit gekend heeft. Het passen van halsband, tuigje, jasje. Allemaal doodeng. Een hond kan bij aankomst minder bang of juist banger blijken dan in de shelter, omdat de hond alle nieuwe prikkels moet verwerken. Het is belangrijk dat wij proberen ons in de hond te verplaatsen en beslissingen nemen gericht op veiligheid, want de hond reageert vanuit instinct en de vaak slechte ervaringen in zijn verleden.

Hoe dit te voorkomen
Allereerst bieden wij onze adoptanten een Protocol Vermissing Hond aan, met handvatten wat te doen, mocht je hond er onverhoopt vandoor gaan. Klik op de downloadknop rechtsboven.

Er is veel mogelijk om een ontsnapping te voorkomen. Het vraagt van de nieuwe eigenaar om een grote alertheid. Een goed passende halsband: deze mag niet over de kop kunnen schieten als de hond achteruit loopt of trekt. Een goed passend 3-punts veiligheidstuig met een band achter de ribben/om de taille. Bij tuigen met alleen een band achter de voorpoten, kan de hond er achterwaarts uitstappen. Zowel aan de halsband als aan het tuig doe je een riem. De halsbandriem in de hand houden met de lus om de pols. De riem aan het tuig maak je vast aan je lijf. Dit kan met een heupgordel of een verstelbare politielijn, deze is verkrijgbaar in onze webshop.
Als de hond wil vluchten of gekke sprongen gaat maken bij schrikken, dan zit hij tenminste veilig vast. Al zou de riem uit je hand schieten, dan zit de hond nog vast aan je lijf. Onderaan deze pagina vind je een instructiefilmpje van een van onze vrijwilligers over het goed passend aanmeten van het veiligheidstuig, de politieriem en de polsband.

Wij raden het gebruik van rol- of flexilijnen lijnen sterk af, maar mocht je dit toch willen, kies er dan 1 met een lint en niet met een koord. Neem een stevige en zorg dat het handvat niet uit je handen kan vallen met bijv. een groot (haar)elastiek om je pols of een lus van een riem die aan je lijf zit. Dit voorkomt dat het handvat op de grond klettert en de hond er uit schrik vandoor gaat. Door het stuiteren van het handvat achter hem aan zal de hond in paniek blijven rennen met alle gevolgen van dien.

Een extra hulpmiddel is een GPS tracker aan de halsband of het tuig. Deze tracker geeft via je telefoon aan waar de hond is, als deze kwijt is. Er zijn diverse soorten GPS trackers en uiteraard kan GINN adviseren. GINN heeft trackers te koop bij aankomst van de hond. De tracker kan het beste ’s nachts opgeladen worden, zodat deze overdag werkzaam is.

Daarnaast nog deze aandachtspunten: voordeur op slot, de hond niet in de gang als je de voordeur opendoet (maak sluizen), doe dit ook bij de achterdeur en de toegang naar de tuin. Houd de hond even aan de lijn als een buitendeur vaak open en dicht moet of zet hem in een aparte ruimte waar de hond op zijn gemak is. Laat de verantwoording voor al deze dingen niet over aan te jonge kinderen, maar blijf als volwassene de controle houden.

Alle geluiden in huis zijn nieuw en dus mogelijk eng zijn voor de hond: de deurbel, een slaande klok, de vaatwasser/wasmachine/stofzuiger/televisie, klussen in huis, het toilet doortrekken, een dichtvallende deur, spelende kinderen, maar ook visite. Laat iedereen in huis respect hebben voor de hond en het contact vanuit de hond komen. Geen welkomstfeestje voor de nieuwe huisgenoot, beter zelfs de eerste weken geen visite. Laat mensen zich niet opdringen aan de hond, niet over de hond heen gaan hangen, met rust laten als hij in de mand ligt.

Als de hond mee moet in de auto, dan meteen in de auto vastzetten met riem, of iemand die in de auto zit kan eerst de riem aanpakken. Zo ook met de hond uit de auto halen: pas het portier/achterklep openen als de hond wordt vastgehouden of met riem zit gezekerd. De riemen goed vastpakken en meteen 1 riem aan je lijf vastmaken.

Loslaten van de hond: Een hele bange hond in het begin beter zelfs niet los in de tuin. Blijf ook zelf in de tuin als de hond losgaat en laat niet iemand erbij waar de hond bang voor is.

Wacht met buitenshuis loslaten totdat je merkt dat de hond een band met je heeft, aandacht voor je heeft en zich op zijn gemak voelt bij andere honden en mensen.  Uiteraard beginnen met loslaten op een omheind terrein als het rustig is. Houd het de eerste keren ook kort: beter even 3 x 3 minuten los, dan meteen een half uur. Als de hond goed reageert op andere honden, dan het beste zorgen voor een speelmaatje erbij.

De hond kan door schrik er vandoor gaan, maar onderschat ook het jachtinstinct niet. Een kat, een konijn, een haas of een ree: een windhond wil er achteraan. Veel honden kunnen daarom ook echt niet los in een bos en zelfs op omheinde velden is het opletten, want een hek van 1.20 hoog is een makkelijke sprong voor windhond.

Deze uitleg krijgen adoptanten tijdens de adoptieprocedure, maar we willen graag nogmaals benadrukken om er niet te makkelijk over te denken. Sommige honden lijken niet of minder angstig, maar sluiten zich een beetje af voor de situatie, waardoor de angst minder duidelijk zichtbaar is. Druppelen uit de neus kan dan soms wel zichtbaar zijn en is een teken van stress.

Neem alsjeblieft de adviezen serieus en bedenk dat je beter € 100 kunt investeren in een halsband, riem, tuig en tracker, dan alle stress bij de hond en jezelf als de hond ontsnapt.

Carin van der Meulen

s2iuZoO UHZqXX3

Veilig metaalwerk bij Martingales

Bij het vervaardigen van Martingale halsbanden wordt gebruikt gemaakt van metaalwerk: de D-ringen en de gespen of schuivers. Let er altijd dat deze zijn dichtgelast. Als deze niet zijn gelast en uw (angstige) hond geeft een flinke ruk aan de riem, dan kunnen deze metalen onderdelen openbuigen, met als gevolg dat de halsband losraakt van de riem.

Veilige halsbanden zijn te koop bij onze GINN-kraam. Mocht u elders een Martingale willen aanschaffen, let er dan op dat er altijd bijstaat: gelaste D-ring of in het buitenland: welded D-rings.

commercial photography locations

Instructiefilm aanmeten veiligheidstuig, politielijn en polsband

📌Alle informatie is door ons geschreven, gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring en daarmee ons intellectueel eigendom. Het is wettelijk verboden om dit te kopiëren/publiceren. Wij geven echter toestemming voor het overnemen van onze artikelen, maar uitsluitend met vermelding van “Bron: Stg. Greyhounds in nood Nederland”.