Informatie

Windhonden zijn anders

Zijn windhonden echte honden?
Mijn mening: het zijn aliens.

V9WDjgX

Iedereen die een windhond heeft weet het: ze zijn anders.
Maar in dit artikel willen we het niet over de buitenkant hebben, maar over de binnenkant. Zo vaak nog komt het voor dat dierenartsen niet weten dat windhonden anders zijn. Daar is dit artikel voor bedoeld. Vaak wordt een verkeerde diagnose gesteld, verkeerde medicatie of een foutieve narcose gegeven. Onderstaand de grootste verschillen. Maar we beginnen met een klein stukje geschiedenis.

GESCHIEDENIS: Allereerst het ontstaan van de windhond. Hierover bestaat nog veel onduidelijkheid. Met de moderne technieken van vandaag is gebleken dat windhonden op een groot aantal punten anders zijn dan andere hondenrassen. Alle windhonden hebben een gelijke DNA los van alle andere hondenrassen. Zoals het er nu naar uitziet zijn windhonden in een stadium van de evolutie afgescheiden van de honden, of stammen ze af van een ondersoort van de wolf. Het kan zijn dat de voorouders van windhonden voor het eerst zijn ontstaan in de tenten van nomadische volken uit het Midden-Oosten. Sommigen denken dat de windhond een kruising is tussen de gedomesticeerde hond van die tijd en de Zuid-Europese wolf. In een rondreizend kamp was het gebruikelijk dat honden het kamp volgden, van de vuilnis aten en de niet-ommuurde omgeving beschermden. De aanwezigheid van deze honden werd getolereerd vanwege de extra bescherming die zij gaven.


Rotstekening in het Tassili n’Ajjer plateau Algerije 7.000 v.Chr

Maar ze werden door de mensen als wild en onaangenaam beschouwd. De meeste verwijzingen naar honden in de bijbel getuigen hiervan. De windhond is trouwens het enige ras dat genoemd wordt in de bijbel. Op een gegeven moment werd een speciaal soort hond ontdekt of gefokt – een hond die samen met mensen, zelfs mensen te paard, kon jagen – een uiterst waardevolle dienst. Deze pre-windhonden moesten gescheiden worden van de honden aan de rand van het kamp. De windhonden kregen een speciale plaats in het kamp in de tenten, waar geen ander dier was toegestaan. De unieke en zeer gewaardeerde vermogens van windhonden helpen verklaren waarom ze in 2000 jaar heel weinig veranderd zijn.

Het HART: Bij windhonden worden heel vaak onterecht hartproblemen vastgesteld en dan met name hartruis. De ruis wordt veroorzaakt omdat ze een zeer groot linker ventiel hebben. Dit is nodig omdat de windhond vanuit stilstand in een paar stappen naar zeer hoge snelheid kan gaan. Hiervoor moet er heel veel zuurstof naar de spieren gebracht worden. Het hart pompt op dat moment met 300 tot 360 slagen per minuut. Dit zijn 5 hartslagen per seconde!! In rust hebben ze een langzamere hartslag dan andere honden.

I6twk2i
Linkerfoto: röntgenfoto hart van een greyhound VHS=12.2  Rechterfoto: hart van een niet-windhond VHS=10.5

Het BLOED: Ze hebben veel meer rode bloedcellen dan andere honden, hun bloedserum profielen variëren buiten de norm en ze hebben ongebruikelijke bloedgroepen die hen universele bloeddonoren maken. Hun bloed systeem is hyper geladen om snelle energie aan hun spieren af te geven. Vanwege hun unieke bloedsysteem metaboliseren windhonden medicijnen anders. Hun lever is langzamer om geneesmiddelen te metaboliseren, wat betekent dat de effecten langer in hun lichaam blijven. Windhonden zijn gevoeliger voor sommige vlooienbehandelingen en de narcose voor operaties is lastiger. Hoge bloeddruk komt ook vaak voor bij windhonden. Recente studies tonen aan dat dit veroorzaakt wordt door “het white-coat effect” (witte jassen syndroom) windhonden hebben hetzelfde als menselijke patiënten die hun bloeddruk zien stijgen als reactie op de stress van een artsbezoek.

TNrq7lq
Waarden van een Greyhound

De SCHILDKLIER: Windhonden hebben een lagere serum thyroxine (T4) concentratie (schildklierhormoon) dan “normale”honden. Bij een reguliere test wordt vaak onterecht vastgesteld dat de windhond Hypothyroidism (een te trage schildklier) heeft. Als men dezelfde test uitvoert, maar hierbij rekening houdt dat het om windhonden gaat zal de uitslag doorgaans euthyroid (een normaal werkende schildklier) zijn.

VETPERCENTAGE: Hebben windhonden de jasjes, pyjamas, truien en andere kleding echt nodig? JA. Vaak wordt gedacht dat het een modeverschijnsel is, maar windhonden hebben het echt snel koud. Waarom? Een windhond heeft een vetpercentage van 17% vet tegenover 35% bij een “normale” hond. Dit heeft ook invloed op de narcose omdat ze hierdoor sneller afkoelen. Een warmtemat op de operatietafel kan dit voorkomen.

De OGEN: Over het algemeen zijn bij prooidieren zoals grazers  de ogen ver uit elkaar geplaatst om hen een zo groot mogelijk gezichtsveld te geven. Als ze grazen kunnen ze in alle richtingen op gevaar letten. Roofdieren, aan de andere kant hebben ogen die dichter bij het gezicht geplaatst zijn. Hierdoor hebben ze meer dieptezicht en dit is handig als ze hun prooi moeten volgen of bespringen.


Oog van een Galgo

Windhonden vormen een uitzondering op deze regel. Ondanks dat het carnivoren zijn hebben ze een gezichtsveld van een herbivoor. Hun smalle hoofd laat hun ogen vrij zijdelings staan wat hen een behoorlijk indrukwekkend gezichtsveld geeft. Hoogstwaarschijnlijk is deze functie zo gemaakt zodat ze de horizon op afstand kunnen scannen op zoek naar de minste beweging van een prooi. Windhonden hebben een zichtbereik van 270 °. Andere hondenrassen met verschillend gevormde schedels hebben een zichtbereik van “slechts” 180 ° tot 250 °. Ter vergelijking: mensen hebben een zichtbereik van 180 °.

De JUISTE DIERENARTS
Veel dierenartsen zeggen dat ze bekend zijn met windhonden, maar is dit ook echt zo? Een enting geven oké, maar als het er echt op aankomt…..

Om een dierenarts te testen of hij terzake kundig is voor windhonden zijn hier enkele vragen die u aan uw dierenarts kunt stellen om uit te vinden of hij genoeg kennis heeft van windhonden. Enkele vragen gaan over het fysieke van de windhond en enkel over blessures  Als de vragen over het fysieke gedeelte goed zijn beantwoord is dit een juiste dierenarts maar zoek voor blessures door naar een andere dierenarts ik heb er zelf ook meerdere.

VRAGEN
1. Heeft een windhond een hartruis?
2. Wat zijn de creatinine waarden bij een windhond?
3. Wat betekent een blauwe plek of een dikke uitstulping aan de binnenkant van het dijbeen?
4. Na hoeveel tijd is dit genezen?
5. Zijn de schildklierwaarden hoger, gelijk of lager ten opzichte van herdershonden?
6. Zijn het aantal bloedplaatjes meer, gelijk of minder dan bij jachthonden?
7. Hoe lang duurt het met een dikke teen, gescheurde gewrichtsbanden, voordat hij weer mag loslopen?

Als uw dierenarts meerdere van deze vragen niet goed kan beantwoorden kan het boekje “Sighthounds are different” hem helpen om uw hond de juiste behandeling te geven.

ANTWOORDEN
1. Een windhond mag een hartruis hebben. Op een schaal van 6 zijn 1 en 2 geen teken van een hartkwaal.
2. De creatinine waarden bij een windhond kunnen aanzienlijk hoger zijn. Bij windhonden bedragen die waarden 0,8 tot 1,6, bij andere rashonden 0 tot 1.
3. Dit betekent een spierscheuring.
4. Geneestijd van een spierscheuring 3 tot 6 maanden. Dit is niet te opereren.
5. De schildklierwaarden zijn lager.
6. Het aantal bloedplaatjes bedraagt bij windhonden 80.000 tot 200.000, bij “normale” honden 150.000 tot 400.000.
7. Om deze blessure goed te laten genezen 6 tot 12 weken aan de lijn.

Om het artikel leesbaar te houden heb ik zo veel mogelijk medische termen proberen te vermijden. Indien je meer wilt lezen of meer (medische) info wilt voor je dierenarts kun je op onderstaande links klikken.

Geschreven door Corné Duijvelaar

Info bij elkaar verzameld uit onderstaande bronnen:

http://www.fastfriends.org/history-of-greyhounds/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3816276/
http://www.ngap.org/greyhound-health-all-heart-y321.html
https://www.sciencedaily.com/releases/2011/09/110906144606.htm
http://www.coutovetconsultants.com/blog/are-sighthounds-really-dogs.html
https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/sighthound-books/
https://www.dailydogdiscoveries.com/tag/the-sighthounds-vision/

📌Overnemen van dit artikel, kan alleen na toestemming van Corné Duijvelaar.