Over ons

Onze partner Fundación Benjamín Mehnert

Het asiel Fundación Benjamín Mehnert (FBM) in Sevilla Spanje. Gisela Mehnert koos ervoor om metFBM1 haar erfenis een groot hondenasiel te bouwen. Als ik de locatie moet beschrijven dan wordt het al gauw een hele opsomming: receptie, dierenkliniek, administratie, operatiekamers, hospitaal, logeerhuis voor gasten en vrijwilligers, kattenparadijsje, renweides voor de honden, veel honden in hokken buiten (met slaapverblijven) en 120 hokken in een overdekt gebouw voor de galgo’s. Een hondenhotel en een puppy-afdeling. Opslagruimte voor hulpgoederen. Apotheek. Dit alles is omgeven door een hoge veilige muur. Binnen deze muren is altijd een enorme bedrijvigheid. Er is een vast team met eigen taken zoals het schoonmaken van de hokken, in de dierenkliniek, de gedragsdeskundigen, administratie, media en ICT. Een team van Spaanse vrijwilligers komt helpen op diverse dagen en uren.

Het aantal honden varieert van 400 in het laagseizoen tot soms meer dan 800 in het hoogseizoen. FBM2Ieder jaar wordt voor ongeveer 1.000 honden een nieuwe gouden mand gevonden in diverse landen binnen en buiten Europa. Honden waarvan de meesten galgo of podenco zijn. Het aandeel andere rassen en mixen is kleiner. In welke toestand de honden (of katten) ook binnenkomen, ze krijgen allemaal een eerlijke kans en de beste (medische) verzorging die mogelijk is. Gewond of niet, ziek of niet. Er is altijd iemand aanwezig in het asiel en er is altijd een dierenarts(assistent) beschikbaar.

Alle honden worden op de dag van opname medisch onderzocht. Er wordt getest op MediterraneFBM4 ziekte’s. De nieuwe honden worden gewassen, uitvoerig medisch onderzocht, gewogen, ontwormd, gechipt en ingeënt en gecastreerd/gesteriliseerd. In de kliniek is nagenoeg alle benodigde medische apparatuur aanwezig zoals röntgenapparatuur, apparatuur voor bloedtesten, beademingsapparatuur. Tijdens het verblijf in het asiel worden de honden regelmatig medisch gecheckt. Voordat een hond uit het asiel vertrekt krijgt deze een complete medische check en wordt hij ontwormd. De hond wordt voor vertrek ook lekker gewassen.

Wat doet het asiel verder nog binnen en buiten deze muren? Elk jaar wordt een grote protestmarsFBM6 1 georganiseerd in het centrum van Sevilla. Hiermee krijgt het galgoprobleem enorm veel media-aandacht en helpt het asiel mee aan de algemene bewustwording. Asielmedewerkers geven educatie aan schoolkinderen en gehandicapten. Er is een knuffelproject voor bejaarden. Er worden excursies gedaan. Soms wordt een deel van de locatie verhuurd aan een hondenschool. Opleidingen veterinair assistant worden door de eigen dierenartsen gegeven. Er wordt geen enkele windhond gedood in de perrera van Sevilla want deze worden gratis afgegeven aan het asiel. Reddingsacties op straat komen regelmatig voor. Er wordt meegedaan op beurzen om mensen te informeren over het leed van de galgo’s. FBM neemt deel aan een platform van Spaanse asielen in de omgeving van Sevilla. En niet minder belangrijk, in Spanje wordt extra gestuurd op adopties in Spanje zelf. Steeds meer Spanjaarden weten de weg naar het asiel te vinden. Een in Sevilla geadopteerde galgo met zijn gelukkige gezin is natuurlijk de allerbeste reclame die je je maar kunt bedenken.

Met vriendelijke groeten, Donna Janssen (vrijwilliger FBM)